Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Савет ЕУ одобрио је нови састав Европске комисије на челу са председницом Урсулом фон дер Лајен.

Европски парламент ће 27. новембра дати и коначно ”зелено светло” да нова Комисија почне са радом од 1. децембра.

У Савету ЕУ наводе да је усвојена листа особа које се предлажу за нове чланове Европске комшије са мандатом до 31. октобра 2024. године.

Листа, чији је нацрт предложила именована председница Урсула фон дер Лајен, састоји од 25 комесара уз Жосепа Борела који је именован за шефа дипломатије ЕУ.

Савет ЕУ констатује да Велика Британија и поред законских обавеза и договора није именовала свог кандидата за европског комесара.

”То не може да наруши редовно функционисање Уније и њених институција и стога не може представљати препреку именовању следеће Комисије како би она што пре започела са извршавањем читавог опсега својих законских овлашћења”, стоји у саопштењу Савета ЕУ.

У среду 27. новембра именована председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен представиће Европском парламенту свој тим и програм за наредних пет година мандата.

Европски парламентарци ће истог дана на пленарном заседању гласати за давање мандата целој Европској комисији укључујући и председницу, шефа дипломатије ЕУ и 25 комесара.

«Српска стварност»

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here