Mesto za reklamu
  1. 11 2019.

У Бриселу ће се пред Саветом за опште послове Европске уније наћи предлог Француске о реформи политике проширења. Министри ће први пут размотрити тај предлог који се данима тумачи и вагају његове добре и лоше стране по земље Западног Балкана.

Пре месец дана је на састанку министара дошло до неке врсте блокаде у политици проширења не само зато што није било одлуке о отварању преговора са Северном Македонијом и Албанијом, него због одсуства заједничког става о томе како тај процес треба да се настави.

Министри данас поново разговарају о тој теми, а овог пута пред собом имају и нешто конкретније идеје Француске која је већ дуго уназад заговарала да је реформа политике неопходна.

Француски неформални папир са много непознаница и отворених питања је пред министрима и то ће бити једна тема о којој ће се разговарати.

Очекује се да без неких конкретних одлука ипак дође до заједничког става о томе како наставити политику проширења у светлу блокаде за Северну Македонију и Албанију.

Овог пута не треба очекивати одлуке о отварању преговора, јер то није на дневном реду. На дневном реду је расправа о начинима да се реформише политика проширења.

То је припрема пута да се таква одлука о отварању преговора са Скопљем и Тираном донесе на пролеће и да се дође до новог заједничког става.

Многе земље не мисле да је потребна рефора досадашње методе политике проширења, односно да у њој већ постоје потребни механизми. Они ће инсистирати да се расправа о реформи те политике не искористи за неку врсту скретања ка алтернативама и разводњавању крајњег циља, а то је чланство у ЕУ.

Треба очекивати да ће се ићи ка некој врсти компромиса у паралелном приступу – са једне стране да се отвори разговор о реформи политике проширења, али да то не буде услов да се оно настави са земљама које већ преговарају као што се Србија и Црна Гора или да се на пролеће отворе преговори са Скопљем и Тираном.

Очекује се да ће министри од Европске комисије затражити да почетком следеће године припреми и представи извештај на који начин поправити политику и процес приступања нових чаница да би о томе одлуке могле да се доносе у фебруару и марту следеће године.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here