Mesto za reklamu
  1. 03. 2019.

Mинистарство спољних послова Владе Републике Србије саопштило је данас, поводом наводне цензуре садржаја изложбе Историјског музеја Србије у Паризу, да ће се, уколико се утврди да је учињен било какав пропуст на штету интереса државе, о томе одлучити и поступити у складу са прописима и процедурама.

У саопштењу се наводи да је изложба „Србија 1999. године – 20 година после – док су бомбе падале“, аутора Биљане Вилимон и Владимира Величковића, потврђена у годишњем Програму Министарства културе и информисања за 2018/2019. годину.

Изложба, која приказује уметничке радове, слике и цртеже инспирисане ратним догађањима у Србији и обележавањем 20-годишњице НАТО агресије на Србију 1999. године, отворена је 23. марта.

Такође, на основу програма Министарства одбране, поводом обележавања две деценије од НАТО агресије на тадашњу СРЈ, у организацији војног изасланика Србије у Француској, за 26. март била је планирана комеморативна трибина на тему „1999, НАТО и Југославија“.

Имајући у виду да је дошло до преклапања ове две веома значајне манифестације, било је неопходно, у пуној координацији између шефа ДКП и директора Културно-информативног центра Србије у Паризу, пронаћи најадекватније решење.

Амбасада Србије у Паризу је обавестила Министарство о томе да је као резултат заједничких консултација донета одлука да се део поставке привремено урола због недостатка простора за одржавање поменуте комеморативне трибине.

Наредног дана, 27. марта, комплетна поставка је поново изложена и биће доступна посетиоцима КИЦ-а до 13. априла, као што је и планирано.

Министарство наглашава да не жели да полемише о бројним коментарима на друштвеним мрежама, иако коментаре сматра корисним за укупно сагледавање рада не само КИЦ, већ и других установа.

У овом осетљивом тренутку и важном догађају, веома је значајно да се ово питање сагледава са посебним сензибилитетом, а пре свега с обзиром на одређене коментаре појединаца заинтересованих за радно ангажовање при КИЦ у Паризу.

Начин ангажовања за рад у КИЦ представља једну од мера, предложену од стране Радне групе за сагледавање укупне ситуације у КИЦ, коју је формирао први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић прошле године.

То подразумева да се кроз јавни конкурс ангажују најбоља и најстручнија лица која ће помоћи да овај наш културно-информативни центар на најбољи начин оствари своју функцију, додаје се у саопштењу.

Саопштење сличног садржаја објавило је и Министарство културе и информисања.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here