Mesto za reklamu
  1. 01.2019.

Савет за националну безбедност САД и Стејт департмент усвојили су документ у осам тачака у којем се од владе у Приштини захтева да одмах укине наметнуте стопостотно таксе на производе из Србије или ће у супротном САД Приштини увести санкције, пренела телевизија Кљан Косова.

Харадинај одговара да ће Приштина укинути таксе након што добије међународне гаранције да ће финални споразум са Београдом резултирати, како наводи, узајамним признањем.

“Тражимо да таксе одмах буду суспендоване”, наводи се у документу и напомиње да ће у супротном Приштина бити санкционисана ускраћивањем подршке Косовским безбедносним снагама, пренеo је Кљан Косова.

Документ је, како се наводи, у писаном облику достављен влади у Приштини, али и другим надлежним институцијама. Указује се да подршка САД за Косово није неограничена.

“У овом тренутку, Косово је страна која угрожава успех дијалога”, упозорава се у документу.

У документу се изражава “дубоко разочарање” јер, како се наводи, Приштина није предузела ништа што би била позитивна рефлексија на писмо америчког председника Доналда Трампа упућено Хашиму Тачију. Супротно томе, мере су проширене и на друге производе.

“Успех и постизање споразума се не повезује са улогом Федерике Могерини и ЕУ. Постизање споразума је стратешки интерес САД, дакле, за нас је неприхватљиво да се неодговорним потезима косовских лидера доводи у питање овај стратешки циљ”, истиче се у документу.

Упозорење послато на “више релевантних адреса” У случају да споразум не буде постигнут због Косова, терет одговорности и последице ће сносити само Косово и појединци одговорни за тај неуспех, упозорава се даље у тексту. 

Кљан Косова наводи да им је потврђено да је ово упозорење приштинским властима послато на више релевантних адреса дипломатским путем. Наводи се и да су мере Приштине донете без икаквих консултација са САД.

Вашингтон упозорава да Приштина својим “неодговорним понашањем озбиљно угрожава пријатељство са САД.

“Ако тарифе не буду суспендоване одмах, САД ће суспендовати помоћ на пољу безбедности, дакле подршку КБС”, став је Савета за националну безбедност САД и Стејт департмента.

Харадинај: Укидање такси уз гаранције о међусобном признању

Међутим, Рамуш Харадинај остаје при ставу да ће влада укинути таксе од сто одсто на производе из Србије након што добије међународне гаранције да ће финални споразум Београда и Приштине резултирати “узајамним признањем”.

Након што су Савет за националну безбедност САД и Стејт департмент упозорили Приштину да хитно укине наметнуте мере на производе из Србије или ће у противном бити санкционисана, косовски премијер је на свом профилу на Фејсбуку написао да све до добијања тражених гаранција мере остају на снази.

Харадинај каже да је дубоко убеђен у могућност постизања правно обавезујућег свеобухватног споразума са Србијом, који ће резултирати узајамним признањем.

“Интензивно радимо на коначном споразуму, а сачинили смо и велику књигу са поглављима и нацртом овог споразума. Ми смо све то урадили да бисмо обезбедили да, када седнемо да преговарамо са представницима Србије, имамо солидну основу, чињенице и аргументе”, навео је Харадинај. Тврди да увођење такси од сто одсто није усмерено против постизања финалног споразума са Београдом. Напротив, каже Харадинај, влада ће “привремено обуставити порез само уз међународне гаранције да ће финални споразум резултирати узајамним признањем”.

Прецизирао је да под гаранцијама подразумева да постоји доказ који би, како каже, сведочио да је споразум са Србијом договорен у начелу и да се само очекује његово потписивање.

„Српска стварност“ / РТС, ТВ Кљан Косова /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here