Mesto za reklamu
  1. 07. 2019.

У Сарајеву се одржава Састанак министара спољних послова Процеса сарадње у југоисточној Европи. Србију представља шеф дипломатије Ивица Дачић. Албанија неће учествовати, у знак солидарности са Хашимом Тачијем који је одбио да присуствује Самиту у БиХ, где тзв. Косово не би било третирано као држава.

Нико неће заплакати што се Тачију нешто не свиђа, поручује председавајући председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик. Косово је, каже, позвано на Самит у формату који је предвиђен за такве састанке и не занимају га “осећаји” Хашима Тачија.

Уз зведицу и фусноту – тако је учешће такозваног Косова на регионалним скуповима дефинисано Споразумом од пре седам година. Зато српски шеф дипломатије не разуме зашто се приштинска делегација није појавила у Сарајеву.

“Када је донета одлука о регионалном представљању, тадашња председница Јахјага је рекла: ‘У реду звездица, али звездица ће да се истопи’. То је разлог. Неко сматра да се звездица истопила. Ми нови договор нисмо постигли, или га имамо или га немамо”, рекао је Ивица Дачић.

И босанско-херцеговачког министра спољних послова изненађује одлука Приштине. Пита се шта се десило у ноћи између суботе и недеље када је делегација Беџета Пацолија преломила да не дође у Сарајево. Подсећа – одбрили су визу на основу приштинског захтева. Потом је уследила вест о отказивању посете.

“То је потпуно погрешно. Подсећам да смо од новембра изложени санкцијама од стране Приштине. Упркос томе упутили смо позив, били спремни да будемо добри домаћини”, рекао је министар спољних послова БиХ Игор Црнадак.

“Нема никаквих назнака да је то самостална држава и у оквиру тог формата Тачи је био и позван. Ја нисам овде задужен за социјална питања на међународном плану. С друге стране, док год Приштина и Београд не реше проблеме то за нас остаје питање за које нећемо дати било какву сагласнот за кретање Косова ка било каквим међународним институцијама”, истакао је српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

Потребна јача улога ЕУ 

Решење се чека од Европске уније, којој тежи цео регион, али према мишљењу Ивице Дачића, Западном Балкану потребан је већи ангажман и јача улога Уније.

“У том смислу, немамо нереална очекивања, нама не треба никаква награда ЕУ, већ само праведна валоризација онога што смо постигли; да буде примећен и уважен напор који улажемо у овај процес. Неодвојиво од тога иде и наша посвећеност и преданост регионалној сарадњи и њеном јачању, решавању отворених и још увек нерешених регионалних питања”, навео је Ивица Дачић.

Између осталог она ће бити тема разговора лидера са Балакана и Реџепа Тајипа Ердогана, који је већ допутаовао у Сарајево.

“Мир, стабилност и просперитет Балкана за нас су веома важни. Наша земља нема тај луксуз да издалека посматра дешавања на овом подручју”, навео је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here