Mesto za reklamu

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић састао се данас у Атини са министрима спољних послова Аустрије Карин Кнајсл и Румуније Теодором Мелешкануом, којима је предочио ставове Србије који говоре у прилог томе зашто такозвано „Косово“ никако не би требало да постане чланица Интерпола.

Атина, 29. 10. 2018.

Стефановић је у разговору са Кнајсл и Мелешкануом, на маргинама трећег „Самита Европске уније и арапског света“, истакао да би евентуални пријем тзв. „Косова“ био преседан који представља политизацију ове међународне полицијске организације.

Такав исход на Генералној скупштини Интерпола, како је објаснио Стефановић, био би супротан међународном праву, пре свега Резолуцији 1244 Савета безбедности УН, али и правилима и процедурама ове полицијске организације.

Стефановић је подсетио на „Корелову“ резолуцију, коју је усвојила Генерална скупштина Интерпола у Пекингу прошле године, у којој недвосмислено стоји да само државе које су чланице или посматрачи у УН могу постати део Интерпола.

Мелешкану је подсетио да Румунија не признаје самопроглашено „Косово“ и да ће се у складу са том одлуком наступити и на Генералној скупштини Интерпола.

Стефановић и савезна министарка за Европу, интеграције и спољне послове Аустрије Карин Кнајсл разговарали су и о билатералним односима Србије и Аустрије и могућностима за даље унапређење сарадње двеју држава.

На маргинама трећег „Самита Европске уније и арапског света“ у Атини, Стефановић је разговарао и са министром спољних послова Грчке Јоргосом Катругалосом, који је задужен за европске послове, кога је такође упознао са ставовима Србије поводом захтева тзв. „Косова“ за чланство у Интерполу.

Такође, потпредседник Владе Србије је са нашим ставовима упознао и министре из Марока и Ирака који су учествовали на „Самиту Европске уније и арапског света“ у Атини, наводи се у саопштењу Министарства унутрашњих послова.

“Српска стварност” / Владасрбије.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here