Mesto za reklamu

Српска академија наука и уметности данас одржава изборну скупштину на којој ће бити разматрана имена  26 кандидата за дописне чланове Академије и 18 за редовне.

08.11.2018.

Канидат за дописног члана Одељења за математику, физику и геонауке с двотрећинском подршком је Жељко Шљиванчанин, кандидати за дописне чланове Одељења језика и књижевности с већином гласова су Јован Делић, Зоран Пауновић, Љубинко Раденковић и Михајло Пантић.

С двотрећинском подршком на Изборну скупштину за дописног члана Одељења хемијских и биолошких наука иде Тања ћирковић Величковић, а са већином гласова Алекса Обрадовић, Марјан Никетић и Павле Павловић.

Кандидати за Одељење друштвених наука с двотрећинском подршком су Алпар Лошонц и Павле Петровић, а са већином гласова Слободан Антонић, Милена Драгићевић Шешић и Мирјана Рашевић.

С већином гласова на скупштину иду Влада Вељковић, Славиша Трајковић и Драгослав Шумарац за дописне чланове Одељења техничких наука, док су кандидати за Одељење историјских наука с двотрећинском подршком Драган Војводић, Вујадин Иванишевић и Мира Радојевић, а са већином гласова Ðорђе Бубало.

Једини кандидат за члана Одељења медицинских наука, и то са већином гласова је Татјана Симић, док су кандидати за нове чланове Одељења ликовне и музичке уметности Јелена Јовановић и Сава Халугин с двотрећинском подршком и Борислав Стојков и Милета Продановић с већином гласова.

Кандидати за иностране чланове САНУ су Џелал Шенгор (Одељење за матамитику, физику и геонауке), Мирослав Крстић и Мауро Ферари (Одељење техничких наука) и Еуђен Симион (Одељење језика и књижевности).

Кандидати за редовне чланове су дописни чланови Зоран Радовић, Милан Судар и Миодраг Матељевић (Одељење за математику, физику и геонауке), Горан Петровић, Злата Бојовић, Слободан Грубачић и Милован Данојлић (Одељење језика и књижевности), Слободан Милосављевић, Радмила Петановић и Радомир Саичић (Одељење хемијских и биолошких наука).

На коначној листи за Изборну скупштину су и Александар Костић (Одељење друштвених наука), Милош Којић и Велимир Радмиловић (Одељење техничких наука), Љубодраг Димић (Одељење историјских наука), Зоран Кривокапић, Милорад Митковић и Петар Сеферовић (Одељење медицинских наука) и Милица Стевановић (Одељење ликовне и музичке уметности).

После последњих избора 2015. године САНУ је имала 147 чланова, а тренутно има 128 (92 редовна и 36 дописних) и по броју академика на 100.000 становника Србија је на последњем месту у региону.

Најбројнија су одељења медицинских наука и за математику, физику и гео-науке са по 24 члана, а најмањи број чланова, свега шест, има Одељење друштвених наука.

Због  те велике неравномерности, у броју чланова међу одељењима прошле године је измењен Статут САНУ и ограничен број чланова по одељењу на 25.

Највише кандидата је ове године предложено за два одељења – Одељење друштвених наука и Одељење медицинских наука.

САНУ је током целе изборне процедуре, која је трајала годину дана, била изложена учесталим нападима, а Председништво Акедемије је све оптужбе које се тичу нерегуларности и нетранспарентности процедуре, па све до тога да је САНУ у дубокој кризи, одбацило као нетачне и неаргументоване.

,,Српска стварност“ / САНУ /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here