Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић и министар спољних послова Никола Селаковић потписали су данас Протокол о принципима сарадње и унапређења координације између два министарства у области јавне и културне дипломатије.

Гојковић је навела да је овај документ потписан у циљу обезбеђивања заједничке подршке и промоције културе Србије у иностранству, посредством културно-информативних центара и дипломатско-конзуларних представништава и заједничког конципирања и спроводења јавне и културне дипломатије, у складу са спољно-политичким и стратешким приоритетима развоја културе.

Потпредседница Владе је навела да су потписници овог документа свесни свих трендова у дипломатији и чињенице да без културе нема класичне дипломатије.

Према њеној оцени, овај документ преставља прекретницу у раду двају министарстава јер први пут у историји Србије те две важне институције потписују акт о принципима сарадње која, између осталог, предвиђа обавезе и активности на уређењу начина рада и праћење функционисања културно-информативних центара.

Гојковић је предочила да је потребно отварање културно-информативних центара широм света, пре свега на местима где Србија има и политички интерес да се обрати одређеној публици, како нашој дијаспори тако и људима који тамо живе и немају праву слику о Србији, њеном стваралаштву и клутурном наслеђу.

Она је подсетила на велики одјек који су у Паризу имале трибина о Иви Андрићу, изложбе радова Цилета Маринковића и Музеја маргиналне и наивне уметности, као и она у Мексику, напоменувши да је посебан сегмент сарадње двају министарстава дигитална и онлајн форма представљања нашег културног наслеђа.

Селаковић је подсетио на то да Србија има културно-информативне центре у Паризу и Пекингу и један у настајању у Лондону, где су ствари формално приведене крају.

Он је истакао да се наставља рад на популаризацији српске културе широм света и да је планирано да се такав центар отвори у Москви као и у земљама региона – у Скопљу и Љубљани.

Министар је указао на то да је једна од активности, које је спровео у сарадњи са Гојковић, именовање директорке центра у Паризу, додавши да је завршено све што је потребно за именовање директорке у Пекингу и да ће оно уследити у наредна три дана.

Према његовим речима, у области јавне дипломатије постоје сталне консултације двају министарстава, а један од новитета је то што ће од сада постојати стално праћење аукција и аукцијских кућа у циљу враћања предмета од значаја за српску културно-историјску баштину.

Заједнички ћемо се ангажовати на враћању отуђеног материјалног наслеђа, поручио је Селаковић и нагласио да акт има за циљ да системски уреди област сарадње ових министарстава која ће радити и на мапирању догађаја и места на којима би представљање српске културе имало посебан допринос подстицању разумевања и подизању угледа Србије.

Он је најавио да ће се заједнички спроводити активности на међународном плану на промоцији и заштити српског културног наслеђа на АП Косово и Метохија, као и на неговању културе сећања, инцирању, спровођењу и праћењу активности у оквиру сарадње са Унеском, Саветом Европе, ЕУ, и другим организацијама, институцијама, иницијативама, са посебним фокусом на Међународној организацији Франкофоније.

Министар је нагласио да је рад на популаризацији српске културе, материјалног и нематеријалног наслеђа, али и на заштити српске историјске, верске и културне баштине, једно је од поља сарадње двају министарстава која је у међународним оквирима кулминирала избором наше амбасадорке на место председавајуће Извршном савету Унеска.

Селаковић је указао на то да је ово први пут да је Србија добила тако високу позицију у организацији УН која се бави науком, образовањем и културом.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here