Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Небојша Стефановић изјавио је синоћ да је прва званична посета државног саветника и министра националне одбране НР Кине Веи Фенгхеа нашој земљи била одлична прилика за разговоре о наставку свеобухватне сарадње између два министарства. Високи гост из Кине, са сарадницима, данас је завршио тродневну посету нашој земљи.

Стефановић је на састанку у Палати Србија исказао захвалност Фенгхеу на тродневној посети нашој земљи, оценивши да је ово била добра прилика да се разговара о наставку сарадње и свих оних пројеката које су у заједничком договору успоставили председници двеју земаља – Александар Вучић и Си Ђинпинг.

На састанку је, како је пренео, било речи о могућности унапређења сарадње у војном образовању, војномедицинској сарадњи и реализацији пројекта успостављања Центра кинеске традиционалне медицине на нашој Војномедицинској академији, о којем је договор већ претходно постигнут, али је његова реализација због пандемије COVID-19 успорена.

Такође, припремамо и прву вежбу специјалних јединица Војске Србије и кинеске војске која би требало да се одржи до краја године у Кини, најавио је он и објаснио да бисмо тако добили прилику да учимо од кинеских колега, али бисмо представили и знање наше војске.

Стефановић је подсетио на то да је Кина својим донацијама Србији, почев од медицинске опреме до вакцина, помогла да Србија данас буде једна од најуспешнијих држава у Европи у борби против COVID-19 и лидер у региону у заштити свог становништва.

Према његовим речима, на састанку је разматрана и нова донација вакцина, која ће се одвијати на релацији два министарства одбране, при чему ће цепива, пре свега, бити намењена припадницима Војске и члановима њихових породица.

Након састанка, министри су потписали споразум о донацији

Народне Републике Кине у медицинској опреми, али и у опреми која се већ налази у саставу Војске Србије.

Стефановић је пренео да су обе стране заинтересоване и за наставак војнотехничке сарадње, наводећи да се разговарало о томе како можемо да унапредимо наш пројекат „Пегаз“.

У том контексту, потпредседник Владе је рекао да се очекује да ће наши стручњаци са Војнотехничког института током ове године реализовати посету Кини, где ће наставити разговоре око овог, за нас веома значајног пројекта.

Стефановић је свом саговорнику пренео и изразе захвалности на принципијелној подршци у заштити нашег територијалног интегритета и суверенитета, као и на подршци коју Кина увек пружа у заштити интереса Србије на територији Косова и Метохије.

Такође, како је додао, Србија чврсто подржава политику једне Кине, што је и председник Александар Вучић више пута истакао.

Фенгхе је изразио задовољство што је посетио пријатељску Србију и упутио позив Стефановићу да ове године посети Кину и присуствује Међународном Сјангшан безбедносном форуму.

Завршена тродневна посета Фенгхеа Србији

Потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Небојша Стефановић испратио је данас државног саветника и министра националне одбране НР Кине Веи Фенгхеа и чланове кинеске делегације на Аеродрому “Никола Тесла”, чиме је завршена њихова тродневна званична посета Србији.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here