Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и генерални директор руске државне компаније “Глонасс” Игор Анатолијевич Милашевски потписали су Меморандум о сарадњи у примени иновација и нових технологија у области локацијско базираних сервиса.

Овим меморандумом биће омогућен развој иновативне техничке инфраструктуре и интелигентних сервиса у области осматрања земље из космоса ради унапређења стања у бројним областима привреде и јавне управе.

Поповић је тим поводом истакао да Србија жели да по узору на руске партнере развија систем сателитских и геолокацијских сервиса, а потписивање овог документа омогућиће да се дигитална знања и информације размењују у корист побољшања квалитета живота обичног човека.

Он је објаснио да ће овом сарадњом бити омогућено увођење савремених иновативних технологија у свим сегментима тржишта локацијско базираних услуга и позиционирања.

Космичке технологије и геопросторни подаци примењују се да олакшају посао пољопривредницима, да омогуће безбеднији и јефтинији транспорт, повећају безбедност на путевима, олакшају навигацију и кретање, као и да јавне сервисе које пружају државне службе учине јефтинијим и ефикаснијим, прецизирао је министар.

Сарадња Србије и Русије у овој области, како је указао, усмерена је на развој и унапређивање иновативних интелигентних геолокацијских система и сервиса на концептима универзалности и отворености.

Према његовим речима, ми желимо да развијамо сарадњу у овој области са партнерима из целог света, а посебно са Русијом, која је један од лидера по броју сателита.

Поповић је навео да са тих сателита можемо да добијамо податке важне за бројне области пољопривреде, грађевинарства, урбанизма, метерологије, катастра, као и примене смарт сити решења у урбаним срединама.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here