Mesto za reklamu

01.10.2019.

На заједничкој конференцији за новинаре министри спољних послова Србије и Финске оценили да Србија и Финска имају добре билатеране односе, који могу додатно да се унапреде, нарочито на пољу економије. Ивица Дачић, министар спољних послова Србије пренео захвалност Финској на подршци њеним евроинтеграцијама и подршци политици проширења ЕУ. Пека Хависто, минстар спољних послова Финске указао да су неприхватљиве таксе које је увела Приштина,  али и лобирање Србије

Министар Ивица Дачић је указао на то да би две земље могле да имају и већу робну размену и инвестиције, а у том смислу је навео да је Србија спремна да тражи све начине за повећање динамике сусрета удружења, комора и пословних форума.

Србија и Финска могле би успешно да сарађују и у другим сферама и неопходно је да раде на дефинисању заједничких интереса, рекао је Дачић, изразивши захвалност Финској на подршци евроинтеграцијама Србије и политици проширења Европске уније.

Према Дачићевим речима постоје земље у ЕУ које су против политике проширења, односно оне које сматрају да треба успорити са тим, док Унија сама не изврши реформе и промене после унутрашњих проблема, али да је Финска једна од земаља која подржавају политику проширења и сматра да оно треба неометано да се настави.

Први потпредседник Владе је навео да је Србија спремна да учествује у свим иницијативама Финске у том погледу, као и да отвори што више поглавља за време финског председавања, како би брже напредовала ка ЕУ.

Дачић је рекао и да су теме данашњег састанка са Хавистом биле и регионална сарадња, унутрашња политичка ситуација, избори на Косову и Метохији и у Србији и наставак дијалога са Приштином.

Он је указао на то да Србија жели да се дијалогом дође до обострано прихватљивог решења за Космет, и додао да ће наша земља испунити препоруке које је ОДИХР дао за парламентарне изборе.

Дачић је подсетио на то да је формирана Радна група која се бави сарадњом са ОДИХР, на чијем је челу потпредседник Владе Небојша Стефановић.

   Хависто је истакао да је та земља спремна да на све начине помогне дијалогу Београда и Приштине, оценивши да је за то важна добра воља свих страна.

Он је оценио да су неприхватљиве огромне таксе које је увела Приштина, али и да лобирање Србије за повлачење признања негативно утиче на процес проналажења решења косовског питања.

Финска подржава проширење ЕУ и сматра да треба наставити процес, рекао је Хависто, уз напомену да је важно да Западни Балкан буде укључен у европску сарадњу, чија значајна компонента је Србија.

Фински министар је, поводом предстојећих избора у Србији, навео да је и сам био део опозиције, и да сматра да је њена улога у демократији значајна, при чему је изразио очекивања да ће многе препоруке ОДИХР бити укључене у изборни процес.

Он је пренео да је са првим потпредседником Владе Србије разговарао и о улози цивилног друштва и о младима, који су важни за будућност земље.

 „Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here