1. 02. 2020.

У седишту Републике Српске у Источном Сарајеву почео је састанак делегација СНСД-а и ХДЗ-а БиХ, које предводе страначки лидери Милорад Додик и Драган Човић.

Уз Милорада Додика, у делегацији СНСД-а су потпредседници странке Жељка Цвијановић, Небојша Радмановић и Никола Шпирић, као и чланови Главног одбора СНСД-а Зоран Тегелтија и Славко Митровић.

Делегацију ХДЗ-а БиХ, уз Драгана Човића, сачињавали су  и функционери странке Борјана Кришто, Вјекослав Беванда, Маринко Чавара и Јосип Јерковић.

Лидер СНСД-а Милорад Додик указао је најпре да Бошњаци праве опструкцију када је у питању формирање Вијећа министара БиХ и именовање Млађена Божовића за министра за људска права БиХ.

Када је у питању Изборни закон Додик је нагласио да ће заједно са ХДЗ-ом предати у процедуру предлог Изборног закона, као и приједлог Закона о Уставном суду БиХ без страних судија. Одлучни смо да одбранимо концепт конститутивности, рекао је Додик. Странци из Уставног суду су довели БиХ у безизлазно стање. Додик је нагласио како траже трећег партнера, некога од Бошњака, за састанак о овим питањима али без присуства странаца.

Лидер ХДЗ-а Драган Човић указао је да се сви налазе  у тешкој ситуацији, јер постоји проблем око функционисања институција у БиХ. Човић је упознао Додика око активности везаних за Изборни закон и изборима у Мостару. Лидер ХДЗ.а најавио је како ће разговарати са Бакиром Изетбеговићем и Фахрудином Радончићем, лидерима СББ-а и СДА, и да ће  и покушати да пронађу решење  за несугласице.

Човић је најавио како очекује и ише састанака са представницима међународних институција, а питање уставног суда БиХ требало се решити.

Председник СДА и заменик председавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је раније да не верује да ће Човић пратити “авантуре Милорада Додика”, али да ЕУ сноси одговорност за понашање лидера СНСД-а.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here