Mesto za reklamu

Састанак у Берлину

  1. 04. 2019.

Једна од тема у Берлину, где се одржава састанак о Западном Балкану, је “питање односа Србије и Косова и како да се то покрене са мртве тачке”, изјавила је немачка канцеларка Ангела Меркел. Разговараће се о дијалогу Београда и Приштине без табуа и прописивања решења, поручио је француски председник Емануел Макрон. Након састанка разговори ће бити настављени радном вечером.

“Данас ће бити отворена дискусија, а не доношење одлука”, рекла је Меркелова на конференцији за новинаре са француским председником Емануелом Макроном, коорганизатором самита о Западном Балкану, пред почетак тог састанка.

Самит, додала је канцеларка, такође није замена за Берлински процес, нити за приступне преговоре, већ добра прилика да се размене мишљења о ситуацију у региону.

Меркелова је рекла да Немачка и Француска подржавају европску перспективу Западног Балкана и да је позитиван развој региона у европском интересу.

Француски председник Емануел Макрон је поручио да ће се на првом месту разговарати о потреби обнављања дијалога Београда и Приштине, и то, како је истакао, без табуа и прописивања решења.

“Желимо да сагледамо сва решања, да спустимо страсти у дебати и омогућимо напредак без табуа “, поручио је Макрон.

Француски председник каже да је жеља да се сагледају све опције у односима Београда и Приштине.

Ангела Меркел, Ана Брнабић, Александар Вучић и Емануел Макрон

“Прва и основна тема је разговор о конкретном случају између Србије и Косова, без да се прописују решења”, изјавио је Макрон на прес конференцији.

Макрон је и на свом твитер налогу објавио да су “обнављање дијалога Београда и Приштине и стабилност региона Западног Балкана два приоритета на којима ћемо радити”.

Састанак је почео око 18 часова иза затворених врата седишта немачке канцеларке. Осим председника и премијерке Србије, Александра Вучића и Ане Брнабић, састанку присуствују и лидери БиХ, Албаније, Црне Горе, Северне Македоније и представници привремених институција у Приштини.

Скупу, такође, присуствују и висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини, као и премијери Хрватске и Словеније, Андреј Пленовић и Маријан Шарец.

Иначе, током дана је шефица европске дипломатије Федерика Могерини у Берлину имала билатералне састанке са лидерима “западнобалканске шесторке”. Разговарало се о ситуацији у региону и истакута је опредељеност за регионалну сарадњу, наведено је у саопштењу.

Емануел Макрон и Ангела меркел на конференцији за новинаре

Како се наводи, том контексту је Споразум из Преспе означен као историјски пример. Такође, разговарало се о напретку и будућим перспективама на путу “западнобалканске шесторке” ка ЕУ.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да није превелики оптимиста када је реч о самиту у Берлину, истичући да ће са представницима Приштине наставити разговоре чим се укину таксе на српску робу.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here