Mesto za reklamu

02.07.2019.

Бивши председник Црне Горе и премијер Владе СР Југославије Момир Булатовић сахрањен је данас на породичном гробљу у селу Раће у Кучима. Опело је Булатовићу одржао митрополит Амфилохије, који је поручио да сада „испраћамо једну од најугледнијих личности Црне Горе, која је била на њеном челу у пресудним временима“. Испраћају присуствовао Филип Вујановић, председник Црне Горе, делегација Србије коју је предводио Александар Вулин, министар одбране и истакнуте јавне личности. Мило Ђукановић, премијер ЦГ упутио саучешће породици.

© Sputnik / Небојша Поповић/ Сахрана Момира Булатовића у селу Раће у Кучима

„Није било лагано носити тај крст, који је он понио на својим плећима“, рекао је митрополит Амфилохије и додао да Булатовић није подлегао искушењима којима сви подлежемо, а то су властољубље и славољубље.

„Сачувао је Момир Булатовић свој образ. У најтежем тренутку није изгубио своју душу, то је од огромног значаја, не само за њега, него и за Црну Гору“, поручио је он.

© Sputnik / Небојша Поповић / Митрополит Амфилохије држи опело на сахрани Момира Булатовића у селу Раће у Кучима

Амфилохије је рекао да је Булатовић остао веран свом роду и народу.

Претходно је на градском гробљу „Чепурци“ у Подгорици више хиљада људи изјавило саучешће породици Момира Булатовића.

Грађани су пристизали из свих крајева Црне Горе и Србије. Последњу пошту Булатовићу су одали и Никола Шаиновић, бивши потпредседник Владе СР Југославије, потпредседник СПС-а Предраг Марковић, адвокат Зденко Томановић и бројни политички представници Црне Горе.

На челу српске делегације је министар одбране Србије Александар Вулин, а у његовој пратњи је и амбасадор Србије у Црној Гори Зоран Бингулац.

© Sputnik / Небојша Поповић /Александар Вулин и амбасадор Зоран Бингулац долазе на сахрану Момира Булатовића

Вулин је рекао да је Момир заслужио захвално сећање.

„Када је почео рат, био је уз свој народ. Када су почеле поделе, био је уз свој народ. Србија памти добро. Ово је губитак за српски народ“, рекао је Вулин.

Андрија Мандић говорио је испред капеле на подгоричком гробљу.

„Морам да се опростим од државника, брата и пријатеља. Оно што ће историја морати да призна је — да је државно руководство у којем је био Момир прво пружило отпор окупацији Балкана и банкарском фашизму. Нажалост, Момир неће дочекати слободу која долази у Европу и свет, а за коју се борио.“

Шаиновић је изјавио да је Момир Булатовић био стуб части и поштења.

© Sputnik / Небојша Поповић /Никола Шаиновић у капели у Подгорици: Остаће крилатица — доследан као Момир Булатовић

„Лако је бити ту кад је добро. Момир је био са нама када је било најтеже. У Дејтону, када су нас бомбардовали, када је усвојена Резолуција 1244, када је требало бранити Милошевића у Хагу… Момир је остао стуб части и поштења. Зато му ми изражавамо најдубље поштовање. Личио је на себе. Био доследан. То је његова највећа вредност. Мислим да ће после њега остати крилатица — доследан као Момир Булатовић“, истакао је Шаиновић.

Комеморација поводом смрти првог изабраног председника Црне Горе и бившег председника Савезне владе СР Југославије Момира Булатовића одржана је у Српској кући у Подгорици и у Београду.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић упутио је телеграм саучешћа породици Булатовић поводом смрти Момира Булатовића, бившег председника Црне Горе, у којем каже да, без обзира на каснији развој политичких процеса, с пијететом чува успомену на дане њихове сарадње.

Ђукановић каже да је са жаљењем примио вест о изненадној смрти срупруга, родитеља и брата, Момира Булатовића, првог непосредно изабраног председника Републике Црне Горе.

У саопштењу Ђукановићевог кабинета достављеном Танјугу, Мило Ђукановић подсећа да је Момир Булатовић деведесетих година на тој дужности давао изузетан лични допринос очувању мира, мултиетничког склада и стабилности у Црној Гори.

“Без обзира на каснији развој политичких процеса, ја с пијететом чувам успомену на те дане наше сарадње. Као што ценим што смо обојица имали снаге да се уздигнемо изнад политичких размирица у каснијим животно важним ситуацијама”, навео је Ђукановић, уз молбу породици да прими изразе његовог искреног саучешћа.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here