1. 11. 2020.

Патријарх Иринеј сахрањен је данас у крипти Храма Светог Саве на Врачару. Велики број верника и поштовалаца патријарха Иринеја у дугом реду чекали су испред Храма Светог Саве да се опрости од патријарха

 Патријарх Иринеј сахрањен је у крипти Храма Светог Саве на Врачару. После заупокојене литургије, опела и беседа у којима је поручено да је отишао непоколебљив борац за очување достојанства Цркве., ковчег су у крипту пренели припадници Гарде Војске Србије.

 У крипти Храма Светог Саве у Београду сахрањен је Његова светост, патријарх српски господин Иринеј, након богослужења које је служио митрополит дабробосански Хризостом.

Ковчег са телом до саме гробнице испратио је веома мали број људи, углавном монаштво и свештенство.

Литургија за упокојење патријарха, почела је јутрос у 9 часова. Због епидемиолошке ситуације, у Храму су били само свештеници који су служили литургију, као и државни званичници и представници других верских заједница, уз чланове хора.

Пре почетка литургије, у Храм су стигли премијерка Ана Брнабић и чланови Владе Србије, председник Скупштине Ивица Дачић, представници Војске Србије, а нешто касније и председник Србије Александар Вучић и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

После опела, у продужетку литургије, од патријарха су се опростили митрополит Хризостом, председник Александар Вучић, председавајући Председништва БиХ Милорад Додик и старешина Саборне цркве у Београду протојереј-ставрофор Петар Лукић.

Сандук са земним остацима су затворили најближи сарадници.

Ковчег спуштен у гробници у крипти

Претходно је ковчег припремљен за пренос у гробницу у крипти, где су га спустили свештеници из Београда.

Испред Храма верници су од рано јутрос долазили да одају последњу пошту патријарху, стрпљиво чекајући да дође ред на њих да уђу у Храм.

Патријарх српски Иринеј је први поглавар СПЦ који је сахрањен у Храму Светог Саве.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here