Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић поручио је данас да је сајбер криминал један од највећих изазова са којима ће се свет суочити у наредној деценији, због чега је, како је оценио, од великог значаја едукација грађана и тешња регионална сарадња у борби против ове претње.

  1. 11. 2018.

 Поповић је, отварајући конференцију ”Cyber Security – Како се суочити са новим изазовима у пословном и финансијском сектору” у Скупштини града Београда, истакао да је по питању безбедности важна и сарадња јавног и приватног сектора.

Влада има улогу у постављању стандарда и спровођењу прописа, а индустрија има одговорност да их испрати, напоменуо је министар.

Поповић је објаснио да у сваком тренутку милиони гигабајт података круже интернетом у трансакцијама које обавља приближно четири милијарде корисника на свету, и указао на то да у Европи приближно 70 одсто људи сваки дан користи интернет.

Џон фон Нојман, творац модерног рачунара, изјавио је, радећи на пројекту Менхетн, да су рачунари неупоредиво разорнији од нуклеарне бомбе. Иако га већина тада није разумела, пола века касније говоримо о новом глобалном развоју – сајбер безбедности, истакао је Поповић.

Према његовим речима, иако су информациони системи кључни за ефикасан рад како пословног света, тако и јавне управе, сведоци смо да сајбер напади могу да угрозе и највеће државе на свету и компаније.

Министар је подсетио на то да је 2016. године хаковано три милијарде Јаху налога, да су исте године из система компаније Убер украдене информације о 57 милиона корисника, а да је, како се процењује, нападу на Фејсбуку изложено више од 70 милиона корисника.

Према подацима консултантске куће Мекензи, 2017. године штета од сајбер криминала износила је 1.000 милијарди долара, навео је Поповић.

Он је, између осталог, рекао и да је сајбер безбедност и питање етике и заштите права на приватност, као једног од основних људских права, а Европа је 2013. године регулисала питање сајбер безбедности одговарајућом стратегијом која афирмише вредности из реалног света у виртуелни.

Један од стратешких приоритета Владе Србије јесте свеобухватна дигитализација, од индустрије и јавне управе до образовања и ширег развојног контекста изградње друштва базираног на знању, а такав приоритет не може бити остварен на прави начин уколико се не обезбеди сигуран сајбер простор, додао је министар.

Поповић је истакао да је по овом питању важна међународна сарадња, али и јачање сарадње државе и пословне заједнице.

Српска стварност“ / владасрбије.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here