Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Амбасадори САД и Велике Британије при УН позвали су данас Београд и Приштину да се врате дијалогу, док су представници Немачке и Француске на седници СБ УН затражили од Приштине да укине таксе на робу из централне Србије.

Амбасадор САД при УН Џонатан Палмер изјавио је да су САД забринуте због високих тензија, као и да Београд и Приштина морају да се врате дијалогу.

Он је додао да САД подржавају напоре Приштине да се изборе са корупцијом и организованим криминалом, као и да у том смислу подржавају акцију косовске полиције на северу КиМ крајем маја.

Како је рекао, САД изражава жаљење што је током акције дошло до блокаде и пуцњаве, али и поновио да та дешавања показују неопходност да се две стране врате за преговарачки сто.

Представник Велике Британије у УН поздравио је напоре Немачке и Француске на организовању састанка о решењу проблема и позвао представнике Београда и Приштине да пронађу решење и постигну одрживи споразум.

Он је такође поздравио напоре Приштине да се избори са корупцијом и организованим криминалом, али и напоре УНМИК-а на проналажењу несталих.

Истовремено, он је позвао на повратак дијалогу и нагласио да је неопходна јача имплементација владавине права.

Заменик немачког амбасадора пру УН Јирген Шулц затражио је да Приштина укине таксе на производе из Србије, наводећи да су оне у супротности са интегративним процесима.

Рекао је и да би Београд и Приштина требало да наставе дијалог под окриљем ЕУ, те подсетио да је зато одржан самит лидера Западног Балкана у Берлину крајем априла.

“То мора да буде прави, искрени дијалог. Монолог плус монолог не значи дијалог”, истакао је Шулц.

Он је позвао Београд да престане да лобира за укидање признања независности Косова, те истакао да је позиција Немачке непромењена и да они сматрају да подела по етничким линијама неће довести до доброг решења.

Говорећи о акцији РОСУ, рекао је да Косово има право да се бори против корупције и криминала, те додао да те акције не би требало да буду лимитиране, већ да укључе и север.

Кад је реч о инциденту са руским службеником УН на Косову, Шулц је рекао да се припадницима УНМИК-а мора омогућити да несметано обављају послове, али и да се они морају понашати у складу са мандатом који та мисија има.

Он је навео да се Берлин залаже за преиспитивање мандата мисије УН на Косову.

Представница Француске такође је позвала Приштину да укине таксе, а све стране да се уздрже од подизања тензија, истичући да тренутна ситуација није одржива.

Говорећи о полицијској операцији на КиМ, рекла је да Француска подржава борбу против криминала и корупције уз поштовање владавине права, али и локалног контекста.

“Морају се поштовати привилегије и имунитет свих чланова УНМИК”, рекла је она и додала да се мора обавити истрага о том случају.

Истакла је и да стабилност региона и европска будућност зависе од постизања договора Београда и Приштине и да само пуна нормализација односа мозе да омогући европску будућност.

Индонезија је позвала на смањене тензија у региону и решавање проблема мирним путем и дијалогом, док је Екваторијална Гвинеја изразила забринутост због акције РОСУ током које су ухапшени и радници УНМИК-а.

Заменик кинеског амбасадора при УН Ву Хаитау рекао је да је Кина забринута због опструкције рада мисије УН на КИМ и да сматра да је хапшење члана те мисије неприхватљиво.

Он је на седници СБ УН рекао да та земља подржава територијални интегритет и суверентет Србије,као и да је изузетно важно да да Савет безбедности остане фокусиран на косовски проблем.

Према његовим речима, најбољи начин за решавање проблема је договор две стране у оквиру постојеће резлуције 1244, истичући да је важно да СБ УН помогне двема странама да постигну споразум.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here