Mesto za reklamu

11.01.2019.

Вечерас је у Дрвенграду, на Мокрој Гори, у биоскопу „Проклета авлија“ отворен 12. Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф који ће трајати до 16. јануара. Овогодишњи фестивал одржава се у организацији продукцијске куће „Раста интернешнел“ и под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, Мећавник града и групе ТНСО.

Након перформанса четворо уметника из групе „Циркус сфера“, а уз пратњу дела ТНСО, присутни су имали прилику да погледају два кратка филма –
„Два човека са ормаром“ Романа Поланског и „Канцеларија“ Кшиштофа Кишловског које су ова два велика редитеља снимала док су били студенти пољске Националне филмске школе из Лођа.

– Ушли смо у 12. годину и ја нисам знао како да почнем овај говор. Да кажем да филм достиже свој зенит, нећу да вас лажем. Зенит је досегао седамдесетих док сам ја био студент. Нетачно би било и рећи да филма више нема. Ако кажем да филм тражи свој пут, личило би на тражење Бога, а има оних који желе да га убију. Можда би требало кукати над редитељским занатом. Можда би требало рећи да у овом послу има много будала, али није моје да одређујем ко је будала, а ко не – рекао је Кустурица.

– Могао бих на овом месту окривити Холивуд, а имам шта да кажем на ту тему, али нећу, јер имам меру. Запрепастио сам се ушавши у кућу свог пријатеља чије дете на Гуглу скролује филмове и не зна који да гледа, па би у будућнисти могли да се тренирају људи који би тражили те филмове. Помогло би ако бих узвикнуо „Филм је мртав – живео филм“ пошто је филм абдицирао и препустио све дигиталној слици.

– Овај фестивал остаје веран томе да се животне утопије претварају у реалност и да је памет младих и старих свето јединство, а добри филмови ће бити као победничке заставе које ће убрзати рад нашег срца. Можда је тако требало да почнем – рекао је прослављени редитељ Емир Кустурица.

Затим је Емир Кустурица реч препустио министру културе Владану Вукосављевићу.

– Тешко је почети после оваквог увода. Овде је присутна атмосфера креативности и надахнућа која све људе доводи на ово место. Сан сваког села је да постане главни град, али десило се да једно село већ 12 година постаје престоница филмске уметности у целом свету – рекао је овом приликом Владан Вукосављевић.

– Светлост са Мећавника већ 12 година осветљава целу нашу државу, регију и свет уметности и културе. Ако бисмо повукли линије одакле су наши гости долазили овде, нацртали бисмо крвоток једне културе и уметности чије је срце на Мећавнику. Ово је место где се састају студенти из целог света да уче од великих, па велики и значајни могу да виде да њиховим стазама сад долазе млади лавови. Сан је сваког јајета да постане живо биће. Сан сваког лава је да види оне који долазе после њега. Верујем да ће сви великани филмске уметности, а први међу њима Емир Кустурица, као један од лавова, предводити тај чопор који ће моћи да угризе и поједе овај свет баналности и дати снагу филмској индустрији. Емира Кустурицу су живот и уметност су калили али га нису прекалили, па ће он, на радост свих нас, наставити да ради. Желим му успех и да светлост са Мећавника обасјава све око нас и да сваке године све већи број људи долази овде да се зарази вирусом културе и да преноси тај вирус даље како би се од света спасло шта се спасти може – речи министра културе.

Фестивал је отвореним прогласио велики српски и југословенски глумац Славко Штимац, коме је Емир Кустурица уручио  посебно признање – Дрво живота“ награду за будуће филмове.

– Хвала вам. Част ми је. Свима нама прија када добијемо неко признање, али када оно дође од некога ко је из ваше професије и велики мајстор свог заната, онда је то посебно задовољство. Спремам будуће филмове, а Емиру желим пуно филмова и да овај јединствени фестивал траје – рекао је Штимац примајући награду.

– Славко Штимац је јединствена појава у свету филма. Никада и нико толико наш није тако директно изражавао емоцију као Славко и никада нико није говорио језик који комбинује све верзије језика са Балкана. Такав је још био једино Паја Вуисић. Њих двојица изговарају реплике без грешке. Славко виртуозно уноси лакоћу у сваки објектив. Ово је дивна прилика да му захвалим за мноштво филмова и да се надам да ћемо направити још један заједно. Због ових и многих других ствари, честитам му на награди – рекао је Кустурица

Примајући награду, Славко Штимац захвалио је Кустурици на сарадњи која траје 38 година и наставља се.

Након свечаног отварања, публици је приказан нови филм Емира Кустурице „Пепе: Узвишени живот“ који приказује последња два дана председничког мандата бившег председника Уругваја Хозеа Мухике, а након филма, биће уприличена и радионица са Емиром Кустурицом.

 „Српска стварност“ / Iskra.co – Милан Ружић,  Фото: З. Шапоњић /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here