Mesto za reklamu
  1. 08. 2019.

У току је светска недеља дојења, која се обележава и у нашој земљи. Подаци из Србије говоре да је код нас дојење заступљено веома мало, непуних 13 одсто.

Да је дојење непроцењиво и да не представља само исхрану детета, говоре бројна истраживања. Јачање свести и промовисање многоструких предности дојења, део су кампање Светске недеље дојења под слоганом “Оснажимо родитеље”. Поражавајућа УНИЦЕФ-ова статистика, говори да је у Србији дојење заступљено свега 12,8 одсто.

Како би беба развила што бољи имунитет, Светска здравствена организација саветује 6 месеци дојења, искључиво мајчиним млеком. Партнерска подршка у почетном периоду, најзначајнија је и неопходна, јер дојење за мајку изускује велике напоре и снагу.

“Оно што се у пракси показало је то да нам најчешће жене одустану око 3. месеца од дојења, зато што се у том периоду јави скок у развоју детета и детету је аутоматски тада потребна већа количина хране, жене то не препознају као скок у развоју и аутоматски, јесте, беба буде гладна тих дан или два, зато што је потребно организму да створи веће количине млека”, рекла је Кристина Недељковић из Дома здравља Нови Сад.

Поваћањем адаптиране формуле и смањењем уноса мајчиног млека, ствара се зачарани круг у којем мајка губи драгоцено време на прање и припремање флашица. Уношењем мајчиног млека, беба је изложена бржем напретку, а ризик од дијабетеса, кардиоваскуларних, алергијских и аутоимуних болести је значајно смањен, зато, не ускраћујте свом детету ту заштиту.

«Српска стварност»

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here