Mesto za reklamu

30.07.2019.

Некадашњи специјални тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић изјавио је да су истрага о злочинима терористичке ОВК, а посебно процесно валидни докази, указивали да ланац ратних злочина и трговине органима на Косову и Метохији има везе са Албанијом, а да су кључни играчи у томе били Хашим Тачи и Рамуш Харадинај.

Вукчевић је објаснио да су у том предмету саслушали више од 400 сведока, од којих су неки страдали под неразјашњеним околностима, али да су, упркос томе, дошли до оперативних података да је на територији Албаније било најмање 11 гробница у којима су сахрањени отети Срби са Косова и Метохије.

– Током истраге о злочинима ОВК дошли смо до бројних сазнања о трговини органима која се одвијала преко Албаније. Захваљујући тадашњем шефу Мисије за истраге УНМИК-а Патрику Лопезу Тересому, брзо смо дошли до извештаја које су саставили након обиласка „Жуте куће“. Он тада није имао права да нам достави тај извештај, али ми га је, ипак, дао „испод стола“ – рекао је Вукчевић за франкфуртске Вести.

Он је нагласио да су се у тим документима налазиле и фотографије пронађених медикамената, за које је од једног чувеног српског кардиолога сазнао да се користе искључиво за опуштање мишића у случају трансплантација бубрега и других органа.

– То ме је уверило да сам на добром трагу, због чега смо наставили истрагу – рекао је Вукчевић.

Према његовим речима, у даљој истрази је искоришћена сва документација Хашког трибунала, али и саслушан велики број сведока, укључујући и некадашње припаднике терористичке ОВК којима је српско тужилаштво гарантовало безбедност.

– Један од њих је био у целој причи од почетка и детаљно нам је објаснио како је све функционисало и шта је видео. Требало је касније да се појави као сведок, па га је преузела Немачка и њихова БНД. Пронашли су га у парку, обешеног – рекао је бивши тужилац, напоменувши да то није био и једини сведок против Харадинаја који је окончао под сумњивим околностима.

Вукчевић је навео да је на проблем заштите сведока указао и на састанку са Диком Мартијем, тадашњим специјалним извјестиоцем Савета Европе.

– Објаснио ми је како тај систем функционише. Сваки потенцијални сведок прво добије упозорење, затим покушају да га подмите, а онда се деси убиство. Не мора то одмах да буде сведок, довољно је да убију неког најближег рођака и тиме је послата јасна порука – рекао је Вукчевић.

Он је додао да је Марти касније осмислио посебан програм заштите сведока.

«Српска стварност»

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here