Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

У свету је од коронавируса заражено 198.000 људи, 8.000 је умрло а излечено 83.000. Границе Европске уније затворене на месец дана како би се спречило ширење заразе. Најтеже је у Италији, Шпанији и Француској, где су на снази најстроже мере. У Њујорку власти разматрају могућност увођења карантина.

Вести из света о ширењу и последицама коронавируса:

Антонио Виеира Монтеиро, председник португалске филијале највеће шпанске банке Сантандер, преминуо је од коронавируса.

У Рију де Жанеиру проглашено ванредно стање, забрањен обилазак статуе Христа.

У Албанији је забележен други смртни случај од коронавируса.

 У Хрватској је, према најновијим подацима, од коронавируса заражена 81 особа, а међу њима осам лекара.

У Аустрији је потврђена зараза коронавирусом код 1.471 особе, саопштило је Министарство здравља. Понестаје заштитна опрема у болницама. Канцелар Себастијан Курц оценио је да ће се последице коронавируса осећати много месеци и да ће свет изгледати потпуно другачије.

 У Северној Македонији од коронавируса оболела 31 особа, од којих четворица здравствених радника, рекао је министар здравља Венко Вилпче уз напомену да се очекује и до 2.000 оболелих.

 У Аустралији проглашена ванредна ситуација због коронавируса. Шест особа је преминуло, а више од 6.000 заражено. Премијер Скот Морисон позвао грађане да не путују.

Белгијски Савет за националну безбедност у подне уводи строже мере друштвене изолације у циљу спречавања ширења Ковида-19. Грађанима дозвољени само неопходни изласци из кућа, као што су одлазак код лекара, у апотеку или прехрамбену продавницу.

Шеф дипломатије Европске уније, Жосеп Борељ, оценио је да је мера привремене рестрикције улазака грађана трећих земља у ЕУ начин да се успори пренос коронавируса.

Швајцарски здравствени систем могао би да доживи колапс до краја месеца ако коронавирус настави да се шири тренутном брзином, изјавио је представник швајцарске владе Данијел Кох.

Границе Европске уније затворене на месец дана како би се спречило ширење заразе.

Мере европског блока се примењују у 26 чланица Шенгенске зоне као и на Исланд, Лихтенштајн, Норвешку и Швајцарску, за Британију не важи одлука која је донета у тренуку када је Европска унија постала епицентар пандемије вируса корона. Сви који немају важан разлог путовања неће моћи да уђу на територију тих земаља у наредних месец дана.

Италија и Шпанија су највише погођене земље Уније. У Италији је више од 30.000 заражених, а умрло је 2.500 људи. У Шпанији је више од 11.000 инфицираних, а умрле су 533 особе.

Француска је од јуче у блокади. Пооштрена је забрана кретања, грађани морају да документом докажу разлог изласка из стана, казне за преступнике су 135 евра.

У САД коронавирус је регистрован у свих 50 савезних држава

У Британији је од последица вируса умрло 55 особа, а готово 2.000 је заражено. Премијер Борис Џонсон најављује мере без преседана ди би се победио вирус.

“Морамо да делујемо као влада у време рата и учинимо све што је потребно да бисмо подржали нашу привреду. Да бисмо победили ову здравствену кризу, потребна је комбинација науке, технологије, медицине, више података, владине акције и економске подршке, да учимо из искустава других земаља и да пружимо социјалну подршку. Потребни су нам сада како национално јединство тако и међународна сарадња”, истиче Џонсон.

У Сједињеним Државама је коронавирус регистрован у свих 50 савезних држава, умрло је 110 људи, а 6.300 је заражено, у пружање помоћи становништву биће укључен и Пентагон, ставиће на располагање маске и респираторе из својих залиха.

Власти Града Њујорка разматрају могућност увођења карантина, какав је већ уведен у области Сан Франциска.

Тренутно у свету више од 100 милиона људи зависи од помоћи Уједињених нација у борби против вируса корона.

Међу земљама које су највише погођене коронавирусом, Иран је и даље на трећем месту, одмах после Кине и Италије: регистровано је 16.000 заражених, а готово хиљаду људи је умрло.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here