Mesto za reklamu

08.10.2019.

Поводом обележавања осам векова аутокефалности Српске православне цркве, у београдском Центру „Сава“ одржана је свечана академија под називом „Завет Светога Саве“.

Свечаности, поред патријарха Иринеја, присуствовали су и председник Александар Вучић, члан Председништва БиХ Милорад Додик, председница Скупштине Србије Маја Гојковић, премијерка Србије Ана Брнабић.

Присуствовали су и представници и чланови народних скупштина и влада Србије и Републике Српске, принц Александар Карађорђевић и принцеза Катарина, представници дипломатског кора, САНУ, представници традиционалних цркава и верских заједница, политичких странака, Универзитета, организација, друштвених и културних установа.

Свечана академија се одржава у оквиру централне прославе јубилеја СПЦ, а на њој ће у песми, слици, драми бити дочарани важни догађаји везани за добијање аутокефалности и за сâм живот Светог Саве, првог српског архиепископа.

Централна прослава јубилеја СПЦ у Србији почела је у недељу литургијом у манастиру Жича, уз присуство пет хиљада верника.

На почетку свечаности, епископ нишки Арсеније прочитао је поруке патријарха Иринеја из посланице поводом обележавања 800 година аутокефалности СПЦ.

Поводом великог датума у историји СПЦ Патријарх Српске православне цркве Иринеј и председник Србије Александар Вучић, одлуком Светог архијерејског синода, одликовани су Орденом Светог Саве првог степена, док је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик одликован Орденом Светог Симеона Мироточивог.

Орден Светог Саве првог степена је највише признање Српске православне цркве, којим се одликују духовна и световна лица за посебне заслуге за цркву, на духовном, образовном и хуманитарном пољу.

Патријарху СПЦ орден је уручио митрополит Дабробосански Хризостом, који је истакао да је Иринеју орден додељен за „дугогодишњи предани архипастирски рад и мудрост и одговорност показану на трону предстојатеља СПЦ“.

Највише црквено признање председнику Вучићу и Милораду Додику уручио је патријарх Иринеј.

Патријарх: Србија је пре Вучића била озлоглашена

Патријарх Иринеј је истакао да му је част да председнику у име цркве додели највеће црквено одликовање, што, како је рекао, црква чини са пуно разлога и оправдања.

„Да не помињемо све што неуморно чини и ради. Он је учинио велика дела, не само за наше време и прилике, већ за читаву Србију и њену будућност“, рекао је патријарх Иринеј, пренео је Танјуг.

Како је навео, пре председника Вучића Србија је била озлоглашена земља међу земљама Европе и шире, земља геноцида, како су нас представили „пријатељи“ који су сва своја недела приписали српском народу, а српски народ се нашао у једном положају у каквом је мали број народа могао да буде.

„Председник је отворио путеве Србије у Европи и свету. Данас, после његовог труда, о Србији се говори и мисли на други начин. Увиђају људи да није то та Србија коју свет зна.

„Кажу неки злонамерно да ће Вучић издати Србију. Ја њих питам — који је доказ, чиме то сведочите? Видите ли колико се човек бори? Да је хтео да изда, могао је то одавно, али он се бори да очува свој народ на КиМ, на светој нашој земљи“, нагласио је поглавар СПЦ.

Вучић: Орден ме обавезује да се још више борим за Србију

Председник Вучић је рекао да га Орден Светог Саве којим је одликован обавезује да ради још више и да се још снажније бори за Србију и њено јединство.

„Да се борим за Косово и Метохију, али и подршку нашем народу западно од Дрине и Дунава, али и у Црној Гори и свуда где живи. Да после тога останем и постанем пролазан и привремен, уз наду да ће српство и србијанство постати једно и да ће истина победити лаж“, поручио је он.

Вучић је, поводом доделе ордена, рекао да није у стању да опише шта осећа.

„Нисам му се надао, нисам га тражио, нисам га ни очекивао. Зато је и прва реакција на вест која ме је изненадила била да ћутим, свестан и величине самог чина и неочекиване части и сопствене, како би се то рекло, привремености, стања које сам сâм изабрао, свесно када сам одлучио да о свему и најдубљим ранама и нашим проблемима говорим истину“, рекао је Вучић.

Додик: Орден који сам примио је признање народу Републике Српске

Члан Председништва БиХ Милорад Додик, одлуком Синода СПЦ, одликован је орденом Симеона Мироточивог. Истакао је да је то “орден српском народу у Републици Српској”.

Захваливши на тако високом одликовању, Додик је рекао да оно показује љубав и прврженост СПЦ-у.

Додао је да живот човеку приреди многа изненађења, а једно од таквих је, казао је, управо ово одликовање које је примио.

“Нисам могао ни да замислим да ћу стајати овде на ово месту, у овако значајном дану, и добити овако високо одликовање Цркве у коју верујем”, рекао је Додик.

На крају Свечане академије Патријарх Иринеј је упутио и своју поруку српском народу:

“Захвални смо богу што смо, после много празног времена и прилика дочекали да црква и држава представљају две руке, где црква врши своју мисију, јеванђељску, благодатну, а држава своју дужност и мисију. То је стање које је било за време Немањића и хвала богу вратило се и у наше време”, поручио је патријарх Иринеј на завршетку свечане академије.

Патријарх је истакао и да је држава покровитељ обележавања значајног јубилеја СПЦ, на чему јој је црква захвална.

На свечаној академији “Завет Светога Саве” у песми, слици, драми, дочарани важни догађаји везани за добијање аутокефалности и за сам живот Светог Саве.

На крају је, уз хор РТС-а, у сали Светосавску химну отпевао и хор од 800 деце.

“Конац дело краси, а најлепши украс данашње свечаности су наша дивна, благословена деца. Нека Господ умножи и украси нашу земљу децом, која су будућност српске историје и српског народа”, рекао је патријарх Иринеј.

Деца су, како је рекао, најузвишенији дар једног народа и његова будућност.

Свечана академија одржана је у оквиру централне прославе јубилеја СПЦ.

Централна прослава јубилеја СПЦ-а у Србији почела је у недељу литургијом у манастиру Жича уз присуство пет хиљада верника.

Затим је данас, у Пећкој патријаршији, служена свећана архијерејска литургија којој је присуствовало двадесетак епископа из земље и иностранства, а верници који су их јутрос дочекали стигли су са Косова и Метохије, из централне Србије, Црне Горе, Северне Македоније и БиХ.

У оквиру обележавања осам векова аутокефалности Српске православне цркве у Музеју СПЦ у среду, 9. октобра, биће отворена изложба “Осам векова уметности под окриљем СПЦ”, која ће трајати до 9. децембра.

На изложби ће бити изложени уметничко-духовно-културни предмети од 13. до 20. века, који долазе са свих простора на којима су православни Срби живели, пре свега са простора поћетака постојања СПЦ.

Годишњица аутокефалности СПЦ се обележавала и на другим просторима где православни Срби живе, готово на свим континентима – у Америци, Аустралији, Новом Зеленду, у западној Европи.

Свети Сава (Растко Немањић) је у Никеји 1219. године рукоположен од стране патријарха Манојла Првог Цариградског за “архиепископа српских и приморских земаља”, а српска црква добија аутокефалност и достојанство архиепископија.

Од тада се српски архиепископ бирао и посвећивао у српској земљи.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here