Mesto za reklamu
  1. 11. 2018.

Поводом прославе 100 година од присаједињења Војводине Краљевини Србији у Српском народном позоришту у Новом Саду је одржана свечана академија.

Академија је почела интонирањем химне “Боже правде”, а окупљенима су се обратили председник Србије Александар Вучић, председник Покрајинске владе Игор Мировић и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Заједнички су наступили – Војвођански симфонијски оркестар, Београдска филхармонија и Хор Опере Српског народног позоришта.

Обраћање Александра Вучића, председника Републике Србије

Вучић је поручио да морамо да се ослободимо заблуда да можемо да објединимо све територије на којима живе Срби али да истовремено морамо да чувамо јединство Срба.

“Губили смо у протекле три и четири деценије, много. Србија је поново почела да побеђује и у одбрани и заштити националних интерса, али и у развоју земље”, нагласио је председник.

Када су то наши преци могли пре 100 година, рекао је Вучић, можемо и ми, а моћи ће и наша деца.

Нагласио је да у неодговорном свету данашњице, свету интереса, великих и малих, могу да преживе само они који имају чврсто корење какве Србија има у својој Војводини, јер само из њега може да израсте дрво слободе које ниједан ветар не може да обори, и које неће давати крваве плодове.

“Присаједињење је остварен историјски сан, сањан непрекидно, о српском јединству, баш како је испевано у химни Светом Сави. Тај сан оствариван је кроз непрекидну борбу и страдање Телекије, патријарха Рајачића, војводе Шупљикца, митрпоплита Стратимировића, Светозара Милетића до Јаше Томића… свих сневача тог великог сна, којима је Змај посветио најзначајнију песму – ‘Светле гробове'”, рекао је Вучић.

Обраћање Александра Вучића

Према његовим речима, “после много погрешних снова, милиона жртава у ратовима, после избеглиштва, после лоших одлука и политика, подела у идеологијама у које смо слепо веровали, када смо расејани по Балкану, данас имамо осећај целине, осећај Србије као централне тачке ослонца и укус слободе, потребан као ретко када у историји”.

Истакао је да морамо да идемо у будућост, и да је то прави пут показала Велика скупштина пре 100 година.

“Имајући то у виду јесен пре сто година је раздобље наших највећих успеха и тренутак којим смо учинили највећи моменат модерне српске историје. Крунисали вишевековне борбу. Тај један дан 771 посланик донео је једну одлуку, сажмали су све што су желели – један народ од доласка на ове просторе од првог Сремца којег је Свети Сава поставио као наследника”, рекао је председник.

Подсетивши на историјске податке, две велике сеобе, војне границе, српско војводство, до уклањања слика Фрање Јосифа који је издао српске граничаре, рекао је да је непрекидно расла тежња за присаједињења.

Публика на свечаној академији

Истакао је да смо данас поносни на мађарску браћу, на српско-мађарско пријатељство, јер Срби и Мађари у историји никада нису били ближи.

Обратио се и представницима Републике Српске који су присуствовали свечаној акадамији –председници Жељки Цвијановић и председавајућем Председништва БиХ Милораду Додику, рекавши да Србима нико не може одузети припадност истом роду нити исти језик, нико не може да забрани радост због отворене школе…

“Нека је вечна слава онима који су присајединили Војводину Србији. Војводина је Србија, тако ће увек и бити. Живела Србија”, закључио је Вучић.

Мировић: Покрајина чврсто срасла с другим деловима матице 

Игор Мировић је поручио да је много дезинтеграционих сила покушавало да Војводину и у протеклих 100 година одвоји од Србије, али се показало да је то узалуд. Истакао је да је покрајина чврсто срасла с другим деловима своје матице, те да и даље постоји и у будућност гледа једино и искључиво као неодвојиви део Републике Србије.

 Обраћање Игора Мировића

“Слобода која је тада стигла није била само резултат победоносног хода српске војске овенчане славом победника и праведника у Великом рату. Њена величанствена победа и велике жртве само су створиле политичке услове за демократску сублимацију дуге вишевековне борбе, такође плаћене великим жртвама, борбе чији симбол је био и остао Светозар Милетић”, рекао је Мировић.

Истиче да се зато 25. новембар 1918. године може означити као дан у којима су се остварили снови.

Истакао је да је начело равноправности потврђено у складу националних, професионалних и културолошких различитости које у покрајини владају и данас, из чега је природно проистекло и начело просперитета.

“Управо је у Србији Војводина своју привреду, економију уопште, издигла на незамислив ниво, а новосадски Универзитет постао је образовна институција релевантна у глобалним оквирима”, додао је Мировић.

Додик: Желим да сарадња буде још већа

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је на академији да је на Аранђеловдан пре 100 година српска војска ослободила Бањалуку, донела слободу и да су све општине бањалучке регије и њих 12 уз Дрину тражиле присаједињење Србији.

Mилорад Додик

“Нажалост, мало позната чињеница, али и нереализован захтев. Ми тако и данас гледамо у Србију, јер је то наша земља, јер је снага Србије и њено јединство наш понос”, поручио је Додик.

Као политичар и председавајући Предсендиштва БиХ, поручио је да треба очувати регионалну стабилност, Дејтонски споразум и уважавати међународни конктекст.

“Сада ћу мало као Србин. Жао ми је што нисмо заједно, жао ми је што те 1918. нисмо и ми били у истом овом подухвату, националном и народном. Одупрели смо се много чему. Ја сам Србин нисам босански Србин. Ја сам Србин припадам српском народу. Тако се осећам и верујем да никога не вређа”, истакао је Додик.

“Желимо да сарадња и моје Србије и Републике Српске и српског народа буде још већа”, поручио је Додик и захвалио председику Србије Александру Вучићу на томе што је одлучено да се важни датуми из наше историје обележвају заједнички.

“Данас Република Српска и Србија сарађују и ово је највиши максимум који смо постигли од постанка РС”, рекао је Додик и додао „Данашњи датум  у Војводини је датум поноса“. “Исто тако и нама, али исто тако и мало сете и туге зашто смо ми негде вани на некој другој страни”, рекао је Додик.

„Српска стварност“ / РТС – Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here