Mesto za reklamu

У Центру “Сава” одржана је Свечана академија поводом стогодишњице ослобођења Београда у Првом светском рату. Академији је присуствовао и председник Александар Вучић који је рекао да само у миру можемо да наставимо да уздижемо Србију.

  1. 11. 2018.

Академија у Центру “Сава” почела је интонирањем химне “Боже праве” и филмом о дешавањима у Србији за време Великог рата.

Уследило је извођење насловне теме филма “Заспанка за војнике” под називом “Најдужа ноћ”, која одаје почаст свим нашим палим борцима у Великом рату. Композицију је интерпретирала Александра Ковач у пратњи Симфонијског оркестра и Хора РТС-а под вођством диригента Бојана Суђића.

Присутнима се обратио председник Републике Александар Вучић који је рекао да грађани Србије немају важнију потребу од мира и добрих односа, сарадње и мира са свима, јер само у миру могу да наставе да граде и уздижу “нашу једину Србију”.

Истакао је да, међутим, Србија поред тога мора да уважава себе и поручио да је знала да оружјем брани своју слободу и да ће ту слободу, угрози ли је неко, и данас знати да је сачува и одбрани.

 “Све ово што говорим, молим све друге, да не виде и разумеју као нашу слабост, јер као што смо и 1914, и 1915. и 1918. успели да бранимо и ослобађамо нашу Србију, успећемо увек и у будућности ако неко у нашу Србију дирне”, истакао је председник Србије.

Подсетио је да је на данашњи дан пре стотину година српска војска, после трогодишње окупације, ослободила Београд.

“После пробоја Солунског фронта Прва армија војводе Петра Бојоивића гонила је непријатеља из часа у час, из јуриша у јуриш, ослобађала у истом даху југ Србије од Врања, Владичиног Хана, Грделице и Лесковца до Ниша, из кога су окупаторске снаге истеране 12. октобра 1918. године”, подсетио је Вучић.

“Име које загрми као гром из ведра неба, тако га је описао Црњански. Непуних 37 месеци од херојске одбране Београда октобра 1915. године легендарна команда мајора Драгутина Гавриловића напокон је изрвшена ‘образ Београда, наше престсонице’ има да буде светао'”, рекао је између осталог председник Србије Александар Вучић.

Након обраћања председника Вучића, премијерно је приказан филм “Заспанка за војника”.

 

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here