1. 09. 2019.

Теона Стругар Митевска добитница је главне награде, Гран-прија “Живојин Жика Павловић”, 12. Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије, једногласно је одлучио овогодишњи жири

Уметнички директор фестивала, редитељ Дарко Бајић, сумирао је овогодишње издање речима: „Гледајући све ове филмове,уз Милана Шпичека, који ми је помогао у селекцији, дошао сам до закључка да увек  по завршетку фестивала остаје жал за нечим што је још могло да се истакне. Иако су неки филмови добили награде, а други не, увек остаје једно добро осећање да је свих петнаест филмова имало један свој крик и жељу да покаже и каже једно ауторско мишљење и да се избори за гледаоце. Ја свим филмовима желим и мислим да ће они имати успех и на другим фестивалима.”

 

 

Теони Стругар Митевски је награда припала за филм Господ постоји, њено име је Петрунија. За најбољу продукцију проглашен је филм Осми повјереник хрватског редитеља Ивана Салаја.

Главну награду фестивала, која подразумева и новчани део од 450.000 динара, жири, чији су чланови редитељи Винко Брешан и Ненад Диздаревић и глумица Бојана Маљевић, доделили су македонској ауторки због, како је саопштено, одлично режиране приче у којој је главни лик жена.

То је филм са једном савременом, сложеном тематиком који говори о религији, држави, народу и индивидуалном отпору традицији и стварима које нам се намећу. Били смо осетљиви и на то што је главни лик жена, јер то су све важне ствари – образложио је Диздаревић. Додаје и да избор није био нимало лак, јер је на фестивалу било доста добрих продукција из целог региона.

Имали смо тежак задатак да се, на неки начин, издвоје фимови. Није било нимало лако јер је овогодишња продукција у целој регији врло добра и овај лесковачки Фестивал пружа могућност да се сви ти филмови виде на једном месту да се упореде теме, редитељски приступи – рекао је Диздаревић.

Другу награду “Живојин Жика Павловић” добио је редитељ Драган Маринковић за филм Пијавице. Трећу награду освојио је Петар Ристовски за режију филма Краљ Петар Први.

“Златни лешник” за најбољу женску улогу ове године добила је глумица Наташа Нинковић, за лик Виде у филму Ајвар, а “златни лешник” за најбољу мушку улогу припао је Сергеју Трифуновићу за улогу Банета у истом филму.

Специјално признање жирија добили су Зорица Нушев за улогу у филму Господ постоји, њено име је Петрунија и Ана Марија Роса за режију филма Ајвар.

Фестивал ЛИФФЕ  је познат по великом броју еминентних гостију из света филма који у току трајања фестивала посете Лесковац. Ове године гости фестивала биле су бројне познате личности из света филма у региону, попут Слободана Шијана, Анице Добре, Марије Бергам, Милоша Аврамовића, Миме Караџића, Андрије Кузмановића, Миодрага Радоњића, Гјорчета Ставреског, Ивана Стефановића, Андра Мартиновића, Бранка Балетића, Косте Ристића, Хане Слак, Владимира Блажевског, Дејана Зечевића, Јасмина Дудаковића и многих других.

Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here