Mesto za reklamu
  1. 03. 2019.

У Сава центру свечано је затворен 47. ФЕСТ, а Београдски победник за најбољи филм припао је редитељу Полу Дејноу за остварење Дивљина (Wилдлифе), док је у селекцији Српски филм награда припала Горану Радовановићу за филм Случај Макавејев или процес у биоскопској сали.

Главни такмичарски програм приказао је 14 остварења, а национални програм под називом Српски филм (Србија и пријатељи), 13 остварења.

Жири Главног такмичарског програма радио је у саставу Горан Богдан, Нада Шаргин, Јоана Уричару, Бојан Вулетић и Сања Вејновић.

Награда жирија отишла је филму Црни анђео (Ел Ангел) Луиса Ортеге, а за најбољу режију награђена је Надин Лабаки за остварење Капернаум.

За најбољи сценарио награђен је Иван Салај, за филм Осми повјереник.

Најбољу женску улогу остварила је Грасијела Борхес у филму Спокој Пабла Трапера (Грациела Боргес – Ла Qуиетуд). Награду за најбољу мушку улогу добио је Матеј Земљич за филм Последице (Цонсеqуенцес) Дарка Штантеа.

О најбољим филмовима у такмичарском програму Српски филм (Србија и пријатељи), одлучивао је петочлани жири који су чинили Јао Ванг, Лазар Бодрожа, Милан Марић, Данијел Рафаелић, Алберт Видершпил.

Награда жирија додељена је Ивану Марковићу, директору фотографије филма Био сам код куће, али.

Најбољи редитељ, према мишљењу жирија, био је Бобо Јелчић, за филм Сам самцат, а најбољи сценарио написао је Миха Мацини за филм Избрисана.

За најбољу глумицу проглашена је Снежана Богдановић за улогу у филму Шавови, а за најбољег глумца проглашен је Тихомир Станић за улогу у филму Делиријум Тременс.

Најбољи деби у овој селекцији остварила је Барбара Векарић, редитељка филма Алекси.

Жири који је радио у саставу Невена Матовић, Милош Павловић и Јурица Павичић, награду “Небојша Ђукелић” доделио је филму Шавови.

Жири је одлучио да специјално признање жирија додели филму Сам самцат.

Жири за доделу “Политикине” награде “Милутин Чолић” за најбољи филм у такмичарском програму Српски филм (Србија и пријатељи), радио је у саставу Горан Радаковић, Дубравка Лакић, Коста Ристић.

Награду су доделили филму Случај Макавејев или процес у биоскопској сали.

Награду су доделили филму Случај Макавејев или процес у биоскопској сали.

Најтраженији филм ове године био је филм Миљеница Јоргоса Лантимоса, који је добио признање Награда публике – Мост wантед Горки лист мовие аwард.

Жири ФЕДЕОРА доделио је признање филму Капернаум “за маестралну режију и моћан и дирљив приказ оних на екстремним маргинама друштва”.

Жири ФИПРЕСЦИ доделио је признање филмовима Капернаум и Шавови.

Мерлинка награда за најбољи Qуеер филм отишла је филму Дивљи, наводи се у саопштењу ЦЕБЕФ.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here