10.07.2019.

Седми по реду фестивал руске класичне музике, заједнички пројекат познатог српског режисера Емира Кустурице и компаније „Гаспром њефт“, свечано је отворен вечерас на Мећавнику. Фестивал је почео такмичењем младих музичара. Учесницима се обратили Емир Кустурица, оснивач и директори Владан Вукосављевић, министар културе и информисања.

 Церемонија отварања почела је поројекцијом краткометражног студентског филма „Пулс“ редитеља Дамира Романова, са Милошем Биковићем и Весном Тривалић у главним улогама. Након тога уследила је додела награде Федералне агенције „Рос Сотрудничество“ Емиру Кустурици за пријатељство и сарадњу.

Отварајући овогодишњи „Кустендорф Класик“ директор и оснивач фестивала Емир Кустурица истакао је да се упркос тешким временима, када се култура потискује на маргину, на Мећавнику, сваке године одржавају три фестивала.

„Овај мали културолошки азил на Мећавнику представља отпор маргинализацији културе захваљујући којој једино српски народ на крају може да преживи“, рекао је мокрогорски професор, а затим реч дао специјалном госту, министру културе и информисања Владану Вукосављевићу.

„Емир Кустурица је направио свој и наш град на брду и тај град културе сија и у Србији и широм света јарким светлом. Он сија својим сјајем, али и сјајем оног талента и надахнућа који у њега сваке године доносе млади и талентовани уметници, културни посланици из целог света“, закључио је министар Вукосављевић.

Након одржаних говора на сцену је ступио чувени руски виолиниста Јуриј Башмет који је, у пратњи Симфонијског оркестра Кустендорф, доказао да је мајстор свог заната изводећи Берлиозовог „Харолда у Италији“.

После Башметовог наступа мокрогорска публика је била у прилици да чује и композицију „Посвећење пролећа“ Игора Стравинског у извођењу Симфонијског оркестра Кустендорф под диригентском палицом маестра Србољуба Динића.

У такмичарском делу фестивала Кустендорф Класик учествоваће 50 младих музичара из музичких школа и академија из Србије, Републике Српске, Русије, Белорусије, Немачке и Кине. У наредна три дана трајања фестивала, млади музичари такмичиће се у извођењу дела класичне музике у две старосне категорије, од 13 до 17 и од 18 до 25 година. Такмичари ће се надметати за главну награду фестивала, „Златну матрјошку“.

Ове године на фестивал се пријавио рекордан број солиста.

Најбоље ће изабрати жири у чијем су саставу: Јекатерина Дулова, председница жирија и ректор државне Музичке академије из Белорусије, Ања Ђорђевић, композитор и Александар Маџар, пијаниста.

Програм седмог „Кустендорф Класика“ биће испуњен врхунском музиком од раног јутра до касне вечери.

„Српска стварност“ / Спутник, Маша Радовић /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here