Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Централна државна церемонија обележавања Дана државности – Сретења, одржана је данас у Орашцу, а предводили су је председница Владе Србије Ана Брнабић и председница Републике Српске Жељка Цвијановић. Председница владе Србије Ана Брнабић поручила је да дух сретењске Србије води и инспирише и данас када је Србија постала јака и модерна држава која вреднује своју историју и традицију и брине о грађанима, националним интересима и економији.

Церемонија је почела поменом који је служио епископ шумадијски Јован, а после тога Брнабић и Цвијановић су положиле венце код споменика вожду Карађорђу.

Оркестар Гарде Војске Србије извео је химну Србије “Боже правде”, а у оквиру културно-уметничког програма изведена је песма “Востани Сербије” и монолог Карађорђа.

Бранабић: Дух сретењске Србије води и инспирише и данас

Председница Владе Србије Ана Брнабић је поручила да Сретење данас обележавамо у свету какав нисмо могли да замилисмо пре годину дана, у свету суоченом са највећом кризом од Другог светског рата у коме се због пандемије све преко ноћи променило и да пролазимо кроз незабелезене изазове.

“И у времену кризе родољубиви и слободарски пламен Сретења наставља да букти у нашим срцима”, поручила је Брнабић и додала поруке устанка и Сретењског устава горе као неугасив пламен слободе.

Инспирисана сретењским духом Србија је постала предводник у свету, сопственим снагама најбоље организована у борби против ковида, и помаже у региону, поручила је Брнабић.

Глас и мишљење такве Србије се поштује и у међународној арени, рекла је Брнабић.

“Срећан Дан државности нашој Србији, да је све јача и богатија, грађани срећнији и поноснији”, поручила је Брнабић на почетку и крају обраћања.

Цвијановићева: Србија показала да је јака

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић која је у лично и у име грађна Републике Српске честитала грађанима Србије и руководству Дан државности уз жељу да свако заједничко окупљање буде знак још чвршћег јединства и заједништва Србије и Републике Српске поручила је да је данашња Србија је доказ да су све препреке у прошлости успешно савладане и да је Србија довољно јака и одлучна да се ухвати у коштац са оним изазовима које носи будућност.

Церемонији су присуствовали министри у Влади Србије Маја Поповућ, Јадранка Јоксимовић,Марија Обрадовић, Дарија Кисић Тепавчевић, Ирена Вујовић, Новица Тончев, као и представници дипломатског кора и Војске Србије.

Због епидемиолшке ситуације обележавању Дана државности присуствовао је мањи број грађана него претходних година.

„Српска стврност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here