Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Положај Срба у бошњачким кантонима је катастрофалан, каже председник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић, истичући да је гори и од положаја миграната у Босни и Херцеговини.

Као конститутивни народ у Босни и Херцеговини, Срби, попут оних са Пркоса и из многих других места, немају ни струју ни воду, нити било какву помоћ кантона у којима су највећа већина Бошњаци. Срби, поготово повратници, каже Радановић, могу само да сањају о помоћи међународне заједнице и Федерације БиХ какву имају мигранти, а реч је о редовним оброцима, смештају, лекарској нези, помоћи у гардероби и могућности коришћења интернета.

Пре рата на територији садашње Федерације живело је 530.000 Срба.

„Сада их према попису из 2013. године има око 50.000, с тим што је прошло шест година од пописа, тако да се може рећи да нема више од 40.000 Срба“, каже Радановић за Спутњик.

Највише их је у четири општине где су Срби у већини.

„Тамо где су Бошњаци у кантонима у већини, где српско становништво чини један одсто или ни толико, ту нема запослених Срба, иако Устав ФБиХ гарантује да, пропорционално броју пописаних Срба из 1991. године, мора бити и запослених Срба у јавним службама“, каже Радановић за Спутњик.

Положај Срба у  кантонима је катастрофалан. Њихов положај је неупоредиво гори од миграната којих у кантонима има регистровано преко 40 хиљада, а стварно их има барем још 6 хиљада. Лицемерним је назвао слаткоречива залагања Бошњака пред светом за суживотом и мултикултуралношћу, док се у само у Сарајевском кантону бележи више Арапа и других нација, означених у попису као остали (у збиру 4,0 одсто), него што има Срба (2,5 одсто) – упозорава Ђорђе Радановић .

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here