Mesto za reklamu

Ово су одговори на најчешћа питања у вези са коронавирусом – од симптома и начина преношења до тога како избећи заразу, које су приредили стручњаци Института „Батут“, на која подсећамо.

Који су симптоми заразе коронавирусом?

Колико је познато, вирус може узроковати благе симптоме сличне грипу, попут повишене телесне температуре, кашља, отежаног дисања, болова у мишићима и умора.

У тежим случајевима јавља се тешка упала плућа, синдром акутног отежаног дисања, сепса и септички шок који могу узроковати смрт пацијента.

Особе које болују од хроничних болести подложније су тежим облицима болести.

Јесу ли неки људи под већим ризиком од других?

Старије особе и особе с хроничним болестима (попут повишеног притиска, срчаних болести, дијабетеса, поремећаја јетре и болести дисајних путева) имају већи ризик развоја тежих облика ове болести.

Како се вирус преноси? Колико лако се шири?

Иако вирус потиче од животиња, он се сада шири са особе на особу (пренос са човека на човека). Тренутно доступни епидемиолошки подаци нису довољни за утврђивање лакоће и успешности ширења вируса међу људима. Вирус се углавном преноси капљичним путем при кијању и кашљању.

Колики је период инкубације?

Прелиминарна истраживања показују да је просечан период инкубације пет-шест дана, са максималним периодом до 14 дана. Иако су људи најзаразнији када имају симптоме (налик на симптоме сезонског грипа – повишена температура, кијање, кашљање), постоје назнаке да неки људи могу пренети вирус иако немају симптоме или пре него што се симптоми појаве што није неуобичајено и код других вирусних инфекција.

Како се лечи коронавирус?

Не постоји специфична терапија ове болести. Приступ лечењу пацијената с инфекцијама повезаним са коронавирусом је симптоматско.

Која су правила за дезинфекцију/прање руку?

Прање и дезинфекција руку кључни су за спречавање инфекције. Руке треба прати често и темељно сапуном и водом најмање 20 секунди. Када сапун и вода нису доступни можете користити дезинфицијенс који садржи најмање 60 одсто алкохола. Вирус улази у тело кроз очи, нос и уста, стога их немојте дирати неопраним рукама.

Јесу ли хируршке маске ефикасна заштита против коронавируса?

Уз примену других мера заштите, хируршка маска, ако се правилно користи, пружа одређени степен заштите, односно спречава заражавање капљичним путем. За уобичајени социјални контакт с оболелим довољна је хируршка маска и одржавање удаљености најмање један метар од болесника.

Може ли прскање алкохолом или хлором по телу убити нови коронавирус?

Не. Распршивање алкохола или хлора по кожи неће убити вирусе који су већ ушли у ваше тело. Прскање таквих материја може бити штетно за слузокожу уста и ока. Препарати на бази алкохола и хлора могу бити корисни за дезинфекцију површина, али их треба користити у складу са упутством за употребу.

Да ли редовно испирање носа физиолошким раствором може спречити инфекцију новим коронавирусом?

Не. Нема доказа да редовно испирање носа физиолошким раствором штити људе од респираторних инфекција, па ни од Ковида 19.

Где особа која има симптоме и сумња на инфекцију новим коронавирусом може да се тестира?

Ако имате симптоме инфекције органа за дисање (повишена температура, кијавица, кашаљ, цурење из носа, отежано дисање или друго), одмах ставите маску преко уста и носа, појачајте хигијену руку (прање топлом водом и сапуном у трајању од најмање 20 секунди), избегавајте контакте са другим особама, користите марамицу кад кијате или кашљете, и позовите телефоном епидемиолога института или завода за јавно здравље надлежног за подручје у коме боравите (контакт телефоне можете наћи овде ). Од епидемиолога ћете добити упутства о даљем поступку. Потребно је да поступите у складу са добијеним упутствима.

Како избећи заразу?

Ако боравите у подручјима у којима постоји интензивна трансмисија вируса:

– избегавајте контакт са болесним људима, поготово људима који кашљу,

– избегавајте тржне центре и места где се држе живе или мртве животиње,

– придржавајте се општих правила о хигијени руку и хране,

– пре јела, након тоалета или дирања животиња перите руке сапуном и водом или користите дезинфицијенс на бази алкохола,

– избегавајте контакт са животињама и њиховим излучевинама.

Где год путујете, придржавајте се општих правила о хигијени руку и хране.

„ Српска стварност“ / Институт „Батут“ /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here