Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Северна Македонија званично је постала тридесета чланица НАТО-а, њена застава први пут ће бити подигнута у седишту Алијансе 30. марта, саопштио је државни секретар САД Мајк Помпео.

Према његовим речима, чланство Северне Македоније у НАТО-у представља доказ да су врата Алијансе отворене и за друге земље које желе да приступе овој организациоји.

“Чланство Северне Македоније у НАТО-у водиће бољој интеграцији, демократији и безбедности у целом региону. Чланство Северне Македоније такође потврђује да врата остају отворена за све остале земље које желе и могу да спроведу реформе потребне за постизање НАТО стандарда “, рекао је Помпео.

Он је такође рекао да ће САД увек поштовати повељу НАТО-а по питању колективне одбране свих њених чланица, преносе медији у Северној Македонији.

Подсетимо, парламент Северне Македоније је 11. фебруара једногласно усвојио Закон о ратификацији Северноатлантског споразума.

Собрање Северне Македоније усвојило је са 114 гласова за Закон који има одложено дејство и ступиће на снагу када Шпанија ратификује протокол за чланство Северне Македоније у НАТО.

Непосредно пре гласања је председавајући парламента Таљат Џафери подсетио да “пут до НАТО-а, који траје скоро три деценије, није био нимало лак” и симболично честитао улазак у Северноатлантску алијансу.

“Пут Северне Македоније у НАТО започео је 1993. године, када је тадашњи сазив Собрања донео одлуку за улазак у чланство Алијансе. Потом је Собрање донело четири декларације подршке уласку земље у НАТО, чиме су различити сазиви парламента показали решеност за позиционирање државе у Алијанси”,  рекао је тада Џафери.

Амерички Стејт департмент поздравио је 30. државу чланицу и додао да ће македонска застава бити подигнута у Бриселу у понедељак.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here