Mesto za reklamu
  1. 02.2019.

“Бићемо чланови две најјаче организације на свету – НАТО-a и ЕУ, њихов пуноправни члан као независна и поносна држава”, рекао је једном приликом македонски премијер Зоран Заев. Министар спољних послова Македоније Никола Димитров јуче је парафирао протокол о приступању Алијанси.

Никола Димитров и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на цермонији потписивања протокола за чланство Северне Македоније у НАТО-у

Реч је о дугогодишњем циљу македонских политичара који траје још од распада бивше Југославије. Јучерашњи потпис ипак није и крај процеса. Да би Македонија званично постала тридесета чланица савеза, документ мора да се ратификује у парламентима преосталих двадесет девет. Процедура може да траје највише две године.

Прва чланица која би требало да ратификује протокол је Грчка 8. фебруара, пошто је после две деценије окончан спор о имену. По Преспанском споразуму, седам дана после тога, почињу да важе уставни амандмани, а тиме и формално име Северна Македонија.

Међутим, протеклих месеци, било је вести о томе да би Бугарска могла да заустави процес. Наиме, из Министарства спољних послова те земље саопштено је да је један од услова у приступним преговорима тај да постоје добросуседски односи, да се не води изолационистичка и националистичка политика, да се не краде историја суседа и да се не негира заједничка прошлост.

Сада све бугарске парламентарне партије подржавају чланство Северне Македоније у НАТО-у, ту нема никаквог спора и то ће сигурно проћи кроз парламент, али постоји резерва код дела бугарске јавности.

Када све чланице ратификују протокол, македонска застава биће подигнута на јарболу пред седиштем Алијансе у Бриселу. Македонски медији су оптимистични, верују да ће се то десити већ у јуну ове године.

То што ће Грчка бити прва која треба да ратификује јуче потписани протокол јесте симболичан чин. Јер Грчка је била та која је Македонији дуго затварала врата НАТО-а. Преспанским споразумом, најмоћнији војни савез у свету добија још једног члана, и помало парадоксално, кандидује Алексиса Ципраса и Зорана Заева за Нобелову награду за мир.

„Српска стварност“ / Спутник /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here