Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Снимање документарно-играног филма “Седам хиљада душа” завршено је половином децембра у Чешкој. Сценариста и редитељ филма је Сањин Мирић који већ годинама живи у Чешкој. Светска премијера ће бити у Прагу, у другој половини марта, после у Београду, Новом Саду, Златибору, Бечу, Трсту, Паризу и неким градовима у Швајцарској.

Први светски рат је завршен 11. новембра 1918. године, али за болесне војнике и цивиле у логору Броумов (Braunau) се ништа није променило. Аустроугарски војници су побегли, а болнички персонал је напустио логор… Неколико стотина болесних, остало је препуштено својој судбини… наводи се у опису радње филма.

“Филм говори о страдању српских војних заробљеника и интернираних особа у аустроугарским логорима на територији Чешке републике у Првом светском рату. То је и дан-данас у нас запостављена тема, јер увек се истицао војник са пушком у руци, али тежак живот, патња заробљеника, велики број умрлих, скоро и после 100 година од краја рата, није обрађивана. То је и повод зашто сам снимио овај филм. У месту Јиндриховице се налази гробница, маузолеј, где су похрањене кости 7100 српских и 189 руских жртава”, каже Мирић који је у сарадњи са уредником чешке државне телевизије писао сценарио.

Српско гробље у Јиндриховицама

Филм је сниман у продукцији Невладне организације Родољуб, која је удружење чешко – српског пријатељства.

Неколико стотина болесних у логору Браунау

“Игране сцене филма су снимане у Броумову где је био један од логора, затим на локацији логора из педесетих година – Vojná, a разговори са историчарима су снимани у Јиндриховицама, где је био други логор, и у Прагу. Разговори са потомцима жртава из логора смо снимали у селу Шљивовица на Златибору” објашњава Мирић и истиче и како је настало промотивно обележје филма.

Сањин Мирић и Јелена Ћирић

Осим статиста, каже Мирић “у филму се појављују наши радници и пријатељи (око 30 људи), глумци аматерских позоришта из Броумова (10 људи), 12 аустроугарских војника (Чеси), једну улогу је играо Лордан Зафрановић и то аустроугарског лекара (Георга Лангера), једну улогу је играо и протојереј Срђан Јаблановић (Попа), који иначе служи у православној цркви у Прагу. Глумила је и позната српска песникиња Јелена Ћирић (улога Kларе), која живи у Прагу”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here