Mesto za reklamu
  1. 12.2018.

Савет безбедности расправљаће о одлуци Приштине да формира своју војску у понедељак од 15 сати, а седница ће бити отворена за јавност, потврдио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић. На седници ће говорити председник Србије Александар Вучић. Одржавање хитне седнице СБ тражиле су Србија и Русија.

 Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је за Танјуг да је председавајући СБ УН из Обале Слоноваче заказао хитну седницу за понедељак у 15 сати на основу захтева Србије.

“Седница ће бити отворена за јавност и на њој ће говорити председник Србије Александар Вучић”, рекао је Дачић за Танјуг.

Према његовим речима, самим тим није прихваћен захтев неких западних земаља да седница буде затворена за јавност.

“Желим да се захвалим свима који су подржали захтев Србије, посебно Руској Федерацији, која је сама поднела захтев за одржавање седнице”, додао је Дачић.

Запад је претходно тражио да седници присуствује 15 сталних чланица Савета безбедности и представници Београда и Приштине, док су Србија и Русија захтевале отворену седницу.

“Верујем да великани који су признали КиМ неће ускратити Србији шансу да каже како се крше права Срба и какве ризике су произвели својим одлукама. То су демократске земље, желеће да чују мишљење”, рекао је раније председник Србије Александар Вучић.

Читаку: Ванредна седница СБ губљење времена

Дипломатска представница Приштине у САД Вљора Читаку рекла је за приштински лист Газета метро да ванредна седница коју Србија тражи неће променити ничије мишљење.

“Мислим да је ова иницијатива само губљење времена. Све што могу да кажем је да су ставови држава чланица СБ познати”, рекла је Читаку, преноси РТК на српском језику.

Навела је да је трансформација КБС у току и да би фокус енергије требао да буде на постепеној реализацији ове “историјске иницијативе”.

„Српска стварност“ / РТС, Танјуг /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here