1. 05. 2020.

Председник Демократског савеза Косова, Иса Мустафа поздравио одлуку Уставног суда, мандатар за премијера Авдулах Хоти каже да је  Уставни суд дао зелено светло за формирање владе коју ће он водити,  а шеф посланичке групе Демократског савеза Косова Арбен Гаши изјавио је да верује да ће седница Скупштине за гласање нове владе бити одржана пре понедељка – преноси Газета Експрес.

“Било је јасно када је ово питање тумачено 2014. године и став који смо тада имали заједно са Покретом Самоопредељење и другим опозиционим странкама и који је данас јасан. Воља народа се проглашава у Скупштини и вољом народа одлучује о другим институцијама”, каже Гаши.

Према његовим речима процедура је једноставна.

“Треба само писмо председници Скупштине од мене као председавајућег Парламентарне групе, да одредимо дан и време када ће седница бити одржана”, додао је Гаши и нагласио да њихова коалиција има потребне гласове.

“Поднео сам Скупштини захтев за седницу са 61 потписом и ово питање не верујем да је предмет за расправу. Најмање 61 посланик потребан је за формирање владе, а већ сам поднео минимум који је потребан за то”, навео је Гаши.

Он је за Кљан Косова рекао да верује да ће Покрет Самоопредјељење прихватити нову ситуацију.

“Самоопредељење је подржало уставну опцију за Косово 2014. и 2017. Верујем да ће врло брзо све ово проћи и ми ћемо наставити сарадњу, као што смо сарађивали у власти и опозицији. Политички рат је такав”, рекао је Гаши.

Мустафа: Одлука Уставног суда доказ да правда делује

   Председник Демократског савеза Косова, Иса Мустафа, изјавио је да је пресуда Уставног суда у корист Хашима Тачија, поводом његовог декрета о именовању Авдулаха Хотија за мандатара за састав нове владе, доказала да на Косову правда делује.

“ДСК је увек поштовала одлуке овог суда и допринели смо овој институцији да буде независна и ужива потпуно поверење. Одлука суда није намењена једној странци и једној групи, већ уставном решењу које ће се односити на све нас, сада и у будућности. На следећој влади, на челу с ДСК је одговорност да носи демократију и правду коју дели Уставни суд. Одлука Уставног суда је јасна. Морамо је сви поштовати и спровести ”, навео је Мустафа у објави на Фејсбуку.

Хоти поздравио одлуку Уставног суда

   Мандатар за премијера Авдулах Хоти поздравио је одлуку Уставног суда који је дао зелено светло за формирање владе коју ће он водити.

Хоти је на својој Фејсбук страници написао да је сада време за уједињење и да овом одлуком Уставног суда Косова нико није изгубио.

“Као кандидат за премијера Владе Косова поздрављам одлуку Уставног суда. Време је да се ујединимо зарад будућности земље и наших грађана. Нико није изгубио. Потребно је вратити поверење између нас и поштовати институционални поредак. То је наша заједничка обавеза”, поручио је Хоти.

Он је додао, да ће „заједно са стратешким пријатељима Сједињеним Америчким Државама и Европском унијом марљиво радити на реализацији евроатлантских интеграција“.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here