Mesto za reklamu
  1. 05. 2022.

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић оценио је данас да је у Републици Хрватској у току отворена и брутална политичка и медијска кампања против председника Србије Александра Вучића због тога што је заузео једину могућу позицију када је реч о злочинима почињеним над припадницима српског народа, и то је пре свега универзална позиција са које бранимо хуманост, односно европске и хришћанске вредности, па тек онда и српска позиција.

Званични сајт Владе Републике Србије преноси у целини изјаву Селаковића за јавност:

„У односу према недвосмисленом злочину какав је био напад хрватске авијације на српске цивиле на Петровачкој цести не би смело да буде српске или хрватске визуре или било какве политичке острашћености и калкулисања, а учиниоци морају да, у име онога што би требало да буду и српске и хрватске вредности, буду процесуирани и кажњени ако њихова кривица буде доказана.

Забрињава, међутим, то што поједини утицајни политичари у Хрватској не чине напоре да у своме друштву створе здрав и хуман однос према ратним злочинима и страдању недужних, јер не схватају да устајање у одбрану ратних злочинаца, које им можда може донети краткорочну политичку добит, дугорочно није у интересу друштва.

Још је озбиљнија апологија злочина у коју се упустила Хрватска академија знаности и уметности називајући један од најмонструознијих и најмасовнијих злочина у Другом светском рату „јасеновачким митом“.

Када хрватска политичка и културно-интелектуална елита негира или релативизује злочине које су мање или веће групе појединаца починиле у ратовима, поставља се питање како је могуће наредне генерације грађана Хрватске оспособити да нове односе са Србијом и њеним грађанима граде неоптерећени баластом злочина за које не сносе никакву одговорност.

Поставља се и питање како је могуће да је Европска унија примила као пуноправну чланицу земљу у којој утицајни делови друштвене и политичке елите не исказују елементарну пристојност у односу према тешким и несумњивим злоделима.

Србија и њен председник очигледно не деле вредности са таквом хрватском елитом, и инсистираћемо у наставку процеса европских интеграција на томе да нам буде јасно објашњено да ли негација злочина јесте европска вредност, а ако јесте, јасно ћемо саопштити да то није и никада неће бити наша вредност“, навео је Селаковић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here