Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је синоћ у Братислави са члановима словачког Клуба пријатеља српске културе. Селаковић je своју посету Словачкој завршио сусретом и разговором са представницима три удружења Срба у тој земљи. У разговору је учествовао и проф. др Момчило Бабић, амбасадор Србије у Словачкој.

Селаковић је члановима словачког Клуба пријатеља српске културе захвалио што поштују и промовишу српску културу и позвао их да дођу у посету Србији.

Разговарали су о словачком наивном сликарству и чланови словачког клуба захвалили су српском министру што ће Србија заједно са Словачком поднети кандидатуру за упис на Унескову листу нематеријалне културне баштине словачке мањине у Србији.

Селаковић и чланови Клуба пријатеља српске културе указали су и на угроженост културне баштине на Косову и Метохији.

Српски министар је члановима словачког клуба захвалио што својим активностима спајају српски и словачки народ и културе наше две земље.

Селаковић је био у званичној посети Словачкој, коју је започео састанком са својим словачким колегом Иваном Корчоком, као и премијером Еуардом Хегером.

Министар спољних послова Никола Селаковић своју посету Словачкој завршио је сусретом и разговором са представницима три удружења Срба у тој земљи.

Овом приликом саговорници су размотрили модалитете подршке и помоћи за унапређење функционисања удружења, преко Управе за дијаспору Министарства спољних послова.

Разговарано је и о заједничким активностима у очувању и заштити војних меморијала, као и о српском духовном наслеђу и употреби српског језика у Словачкој.

Представници удружења су информисали министра Селаковића да је процена да у Словачкој тренутно живи око 6.000 припадника српске националне мањине, која тај статус има од 2010. године.

Истакли су да у појединим деловима Словачке живи чак трећа генерација Срба, указавши да је то потврда колико је дуго српска заједница присутна на овим просторима.

„Српска стварност“ / Ј.С. /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here