Mesto za reklamu
  1. 04. 2021.

Шеф српске дипломатије Никола Селаковић је у обраћању на седници Савета безбедности УН посвећеној КиМ, посебно указао на бројне физичке нападе на објекте Српске православне цркве на Космету, истичући да се само током две недеље, чак седам православних објеката у покрајини нашло се на мети вандала: Он је скренуо пажњу и на случај манастира Дечани – пренео је Танјуг.

У наставку седнице, шеф српске дипломатије Никола Селаковић је истакао да је понижавајуће стање у којем се налази српска културна и духовна баштина на простору КиМ, укључујући и четири споменика који су уврштени на Листу светске баштине Унеска – Високи Дечани, Богородица Љевишка, Грачаница и Пећка Патријаршија. Он је навео и да је манастир Високи Дечани најчешће нападани објекат културне баштине на КиМ.

“Уместо решења за проблем угрожености српске баштине, која је и вредан део европског хришћанског наслеђа, Приштина је реаговала негацијом проблема и тврдњом да је самопроглашено Косово оаза верске толеранције и мултикултуралности. Таквим приступом Приштине, српска културна баштина се додатно угрожава”, рекао је Селаковић.

Истакао је да је читав случај прерастао у потпуни апсурд, тиме што је невладина организација која себе назива Савет за заштиту људских права и слобода, иначе блиска политичким структурама у Приштини, прошлог викенда затражила да се против игумана манастира Дечани Саве Јањића покрене истрага због ратних злочина.

Обраћање започето протестом

Селаковић је обраћање започео протестом због истицања симбола тзв. државности Косова у позадини представнице Приштине Донике Гервале.

“Немам избора него да уложим протест због истицања симбола тзв. државности Косова. Иако су представници Приштине у више наврата били упозорени укључујући од стране председавајућег СБ УН на претходној седници да су овакве злоупотребе седница апсолутно неприхватљиве и представљају флагрантно кршење правила Савета безбедности о учешћу привремених институција у Приштини”, рекао је Селаковић позивајући се на члан 39 правила процедуре Савета безбедност.

Поново се суочавамо, поручио је, са, како је рекао, беспризорним непоштовањем тог правила овог уваженог тела.

Поновио је позив да се предузму неопходни кораци да би се спречиле такве злоупотребе.

Седница претходно накратко била прекинута

Седница СБ УН накратко је била прекинута када је представник Русије Димитриј Пољански затражио да представница Приштине промени или уклони заставу тзв. Косова јер, како је нагласио, оно није општепризната држава.

Представник Русије Димитриј Пољански је рекао да је то “територија и осам чланица Савета безбедности УН не признаје Косово као државу”.

„Нисмо против учешћа представника Косова на нашем састанку. То је већ утврђено праксом. Било како било, желео бих да скренем пажњу чланова Савета безбедности да госпођа Гервала седи у позадини амблема Косова. Као што знате, Косово нису сви признали за државу. То је територија, и осам чланова Савета безбедности не признају Косово за државу. С тим у вези, да бисмо наставили, морамо да замолимо представницу Косова или да промени позадину или да склони заставу иза ње. Тада можемо да наставимо“, рекао је Пољански пре прекида седнице.

Британски представник је на то узвртио да седница није званични састанак Савета безбедности на којој се примењују та правила и додао да је на последњем састанку била иста позадина као данас због чега, како је рекао, “не види разлог” да се од представнице Приштине тражи да промени позадину на којој је косовска застава.

Пренос седнице је након тога прекинут, ради консултација иза затворених врата. После консултација, седница је настављена, а иза представнице привремених власти у Приштини Данике Гервале остали су исти симболи.

Иначе, у најновијем извештају генералног секретара УН Антонија Гутереша о раду Унмика као главни политички догађаји у претходном периоду означени су косовски ванредни парламентарни избори 14. фебруара и подизање оптужнице Специјалног суда у Хагу против бивших лидера такозване ОВК у новембру 2020.

У извештају се наводи да су та дешавања успорила дијалог Београда и Приштине уз помоћ ЕУ, и истиче да трајни мир, стабилност и социјално-економски развој на КиМ и у региону зависе од одрживог напретка у дијалогу усмереног на нормализацију односа Београда и Приштине.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here