Mesto za reklamu
  1. 04. 2020.

На данашњи дан, пре 79 година, Београд је тешко страдао у безумном бомбардовању.

У уништавању Београда, од 6 – 12. априла 1941. године, учествовало је 620 бомбардера који су бацили око 440 тона бомби, а 320 ловачких авиона штитило је бомбардере и гађало земаљске циљеве. Према подацима Државне комисије ФНРЈ у бомбардовању је погинуло 2.271 лице, али је тадашња градска управа процењивала број жртава на преко четири хиљаде, од чега је ”половина била затрпана у рушевинама“.У бомбардовању је уништено 627 зграда, веома оштећена 1.601 зграда, а делимично оштећено 6.829 зграда.

На послератном суђењу генералу Александру Леру, који је командовао нападом на Београд, доказано је да је зграда Народне библиотеке на Косанчићевом венцу са 350.000 књига намерно бомбардована и уништена. Немачки фелдмаршал Евалд фон Клајст је на суђењу после рата изјавио да је ”ваздушни напад на Београд 1941. године имао првенствено политичко-терористички карактер и није имао ништа заједничко са ратом”. ”То бомбардовање из ваздуха било је ствар Хитлерове сујете, његове личне освете,”признао је фон Клајст.

Нацистичко уништавање Београда било је увод у уништавање српског народа за кога није било места у Хитлеровом свету. Зато овај злочин према нашем граду никада не можемо да заборавимо.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here