Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Земље које су ставиле под блокаду своје становништво како би спречиле ширење коронавируса треба да искористе то време да “нападну вирус”, поручио је јуче генерални директор Светске здравствене организације Тедрос Адхан Гебрејесус.

“Превазишли смо многе пандемије и кризе и раније. Превазићи ћемо и ову”, рекао је Тедрос на брифингу за медије, а наводи се на сајту СЗО.

Он је истакао да се тражењем од људи да остану код куће и заустављањем кретања људи купује време и смањује притисак на здравствене системе, али је нагласио да “саме по себи, ове мере неће угасити епидемију”.

“Позивамо све земље да искористе ово време да нападну вирус”, рекао је Тедрос.

У том контексту он је указао на шест кључних акција, које СЗО препоручује земљама да предузму.

Као прву навео је да треба обучити, распоредити и повећати број здравствених радника, те да треба применити систем за откривање сваког сумњивог случаја.

Такође, како је навео, потребно је повећати производњу, капацитет и могућност за тестирање и идентификовати, прилагодити и опремити установе које ће користити за лечење и изолацију пацијената.

Као пету акцију навео је да државе треба да развију јасан план и процес за стављање у карантин оних који су били у контакту са оболелима, а као шесту да треба да усмере пажњу целе владе на сузбијање и стављање под контролу КОВИД-19.

“Ове мере су најбољи начин да се сузбије и заустави пренос тако да не дође до поновног оживљавања вируса, када се укину санкције. Последња ствар која треба било којој земљи је да отвори школе и предузећа, само да би била приморана да их поново затвори због оживљавања (вируса)”, навео је Тедрос.

Тедрос је похвалио и Владу Јапана и Међународни олимпијски комитет да су донели тешку, али мудру одлуку тиме што су одложили Олимпијске игре и Параолимпијске игре.

Он је поздравио и позив генералног секретара УН за прекид ватре на глобалном нивоу, наводећи да се свет суочава са заједничком претњом и да је једини начин да је победи да се човечанство удружи јер је реч о једној истој људској раси.

Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here