Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Прошле недеље у Европи је преминуло 29.000 људи од последица заразе коронавирусом, то значи да једна особа умире на сваких 17 секунди, упозорио је Ханс Клуге, директор Светске здравствене организације за Европу. Нагласио је да је само у новембру забележено више од четири милиона нових случајева заразе.

У Европи је до сада преминуло око 355.000 људи, а регистровано близу 16 милиона случајева инфекције коронавирусом, саопштио је Ханс Клуге.

Нагласио је и да се у претходне две седмице број смртних случајева повећао за 18 одсто.

“Ако је преминуло прошле недеље 29.000 људи, то значи да једна особа умире на сваких 17 секунди у Европи од короне. Тренутно сваки дан умре око 4.500 људи. Само у новембру је забележено више од четири милиона нових случајева”, упозорио је Клуге.

Оценио је да када би 95 одсто људи носило маске, “рестриктивне мере не би биле потребне”.

“Ипак, процена је да око 60 одсто људи у Европи носи маске, можда и мање, тако да је тешко избећи рестриктивне мере”, сматра Клуге.

Нагласио је да је преко 80 одсто европских земаља забележило раст у броју оболелих на 100.000 становника.

“Као резулат видимо здравствене системе пред пуцањем. Француска је попунила капацитете интензивне неге на 95 одсто за само десет дана, а у Швајцарској јединице интензивне неге су пуне”, указао је Клуге.

Додао је да сваки пут када изаберемо да поштујемо рестриктивне мере и савете, смањујемо ризик од ширења ковида 19.

“На тај начин спречавамо губитак живота. То се може избећи. Захваљујући рестриктивним мерама, смањили смо број новозаражених са више од два милиона случајева на 1,8 прошле недеље. То је мали помак, али значајан”, поручио је Клуге.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here