Mesto za reklamu

19.03.2019.

Крст са споменика киднапованим и убијеним Србима са подручја општине Ораховац, који је недавно украден, поново је постављен, а данас је и освештан. Над спомеником се поново вијори застава Србије.

Освећењу су присуствовали становници ове енклаве на Косову, представници Привременог органа, али и наставници и ученици Основне школе „Светозар Марковић“ у Великој Хочи.

Председник Удружења киднапованих и убијених Срба из Ораховца Негован Маврић каже да је дан када је уклоњен крст и српска застава са овог споменика био јако тежак за све чланове породице убијених и несталих, за све мештане Велике Хоче.

Он је поручио изгредницима да не дирају крст. „Крст смо вратили уз помоћ удружења ’Пријатељи Дечана‘, чијим члановима се искрено захваљујем као представник породица, а захвални су им и сви Срби из Велике Хоче и Ораховца“, рекао је Маврић.

Он је додао да је скрнављење споменика, скидање крста и заставе било уперено не само против Срба који живе у Хочи, већ и против православне вере.

„Три  пута су скидали заставу. Та застава је симбол државе и то им смета. Али рушити крст… То није уперено само према овим мртвим и киднапованим људима, то је уперено против свих који се пред овим крстом моле“, каже Маврић.

Споменик убијеним и киднапованим Србима из ораховачког краја постављен 2009. године, непозната лица оскрнавила су у ноћи између 7. и  8. марта.

„Српска стварност“ / Спутник /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here