Mesto za reklamu

22.12.2018.

Потпредседник Српске листе Игор Симић рекао је да је листа жеља косовских Албанаца намењена за унутрашњу употребу. Изношени су детаљи плана, између осталог да званични органи Србије треба да надокнаде потенцијалну добит коју су албански грађани на КиМ могли да остваре у периоду од 1989. до 1999. године, истакао је Симић.

Игор Симић је рекао гостујући у Јутарњем програму РТС-а да након свега што се десило у задњих неколико месеци говори о томе да се некоме жури да што пре заврши са Србима на КиМ.

“Када је у питању журба како би се да би се постигло компромисно решење то је и позитиван став. Али то да неко мисли да на брзину реши питање на тај начин да ће протерати Србе са Ким код Срба изазива забринутост”, каже Симић.

Како каже, страх постоји, они ће одговорити да су забринути и да размишљају о томе шта је то што може да се деси, а неизвеснот је нешто што је најгоре. Када говоримо о самом расположењу, зависи о коме говоримо, каже потпредседник Српске листе.

“Ако говоримо о раположењу према званичном Београду, захвални су Срби због свега што председник Вучић, Влада и целокупно становништво ради за њих како би имали нормални живот у смислу снабдевања основним животним намирницама”, каже Симић.

Када говоримо о расположењу према међународноиј заједници то је апсолутно разочарање, истиче Симић и додаје да су осуде преблаге. Према његовим речима, осуде су биле примереније за ситуацију када је Приштина увела таксе од 10 процената.

“Када говоримо о раположењу према званичној Приштини ми не можемо предвидети који су то потези које ће повући у наредном периоду на штету Срба”, рекао је Симић.

Говорећи о наставку дијалога, са новим тезама, Симић каже да се не ради о судбинама стотине хиљада Срба али и свих на простору Западног Балкана, “грохотом бих се насмејао”.

Како каже, то је листа жеља косовских Албанаца у коју ни сами не верују.

“То је листа жеља коју је немогуће рационално коментарисати и више је намењена за унутрашњу употребу и тако се обесмишљава дијалог, пре свега од састава преговарачког тима. Изношени су детаљи плана, а оно што није изнето стоји да званични органи Србије треба да надокнаде потенцијалну добит коју су албански грађани на КиМ могли да остваре у периоду од 1989. до 1999. године, па накнада за претрпљени страх, па за девалвацију динара у то време. Ради се о великој количини глупости”, рекао је Симић.

Симић каже и да је циљ да се обесмислити дијалог до те мере да званични Београд каже да тако неће да разговара.

“Неке ствари су се промениле, на челу преговарачког тима је Вучић који је показао да је притисак међународне заједнице контрапродуктиван”, каже Симић.

“Превише тога смо жртвовали да бисмо били робови било коме”, закључио је Симић.

 „Српска стварност“ / Радио К и М /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here