Mesto za reklamu

23.03.2020.

Свети Архијерејски Синод Српске православне цркве издао је саопштење за јавност у коме се наводи да су у свим храмовима СПЦ приликом служења Свете литургије поштоване све инструкције предвиђене за заштиту од коронавируса и да је злонамерно очекивати да се верницима ускрати оно што је за њих најсветије- Свето причешће.

Према саопштењу објављеном на сајту Српске православне цркве, у мере које се поштују у храмовима спадају боравак не више од пет особа унутар храма, као и да верници испред и око храма одржавају прописану удаљеност један од другог.

“Дотични грађани (не можемо, нажалост, да кажемо дотична господа) оптужују нас, наиме, што вернике причешћујемо из исте Чаше, на традиционални начин који се примењује ево већ две хиљаде година. То проглашавају кршењем обавезујућих инструкција државних власти, што  је чиста лаж будући да се држава не бави нити може да се бави садржајем и начином вршења свете Литургије и других црквених богослужења”, наведено је у саопштењу.

У саопштењу се додаје и то да се причест не врши принудно већ добровољно, те да је неразумно и крајње злонамерно очекивање оних који нити долазе у цркву нити се причешћују да ће сама Црква ускратити својим верницима оно што је за њу и за њих најважније и најсветије – свето Причешће.

Свети Архијерејски Синод СПЦ на крају свог саопштења апеловао је на све вернике да се придржавају мера које прописује држава, а “посебно да у свете храмове улазе ради молитве и благослова појединачно или у групама до пет душа, за време богослужења у великим храмовима у више дозвољених група, али са што већим растојањем међу њима, а и када прате свето богослужење стојећи напољу, под отвореним небом, да се не окупљају у групе веће од дозвољеног растојања једних од других унутар сваке групе и између разних група”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here