Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

На Војном комплексу “Пасуљанске ливаде” одржано је бојно гађање борбених средстава “Панцир С1” у оквиру Заједничке тактичке вежбе са бојним гађањем ракетних јединица ПВО Војске Србије и Ваздушно-космичких снага Руске Федерације “Словенски штит 2019”.

Гађању су присуствовали министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Вулин је после успешно извршеног гађања истакао да је захваљујући споразуму између председника Путина и Вучића, Војска Србије данас много снажнија и опремљенија, саопштило је Министарство одбране.

“Захваљујући спровођењу војно-техничког споразума, али и захваљујући огромном напору и министра Шојгуа, и сваког припадника наше Војске који је био на обуци за употребу система “Панцир С1″, можемо да кажемо да смо сигурнији и безбеднији”, истакао је Вулин додајући да је реч о оружју које гарантује дуготрајни мир и да ‘Панцир С1’ сада постаје део наоружања Војске Србије.

Руководилац вежбе “Словенски штит 2019” командант 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства РВ и ПВО бригадни генерал Тиосав Јанковић истакао је да припадници те јединице и колеге из Ваздушно-космичких снага Руске Федерације заједно и успешно изводе другу етапу ове вежбе.

“То је прва таква вежба јединица ПВО, и она је од изузетног значаја и за нашу војску и за колеге из Руске Федерације. Прилику да изврше своје бојно гађање, прво на овом систему, имали су наши млади официри и подофицири, који се обучавају за артиљеријско-ракетни систем за ПВД ‘Панцир С1′”, истакао је Јанковић.

Начелник Генералштаба Милан Мојсиловић и министар одбране Александар Вулин

Заменик команданта Ваздушно-космичких снага Руске Федерације генерал-потпуковник Јуриј Николајевич Грехов, вежбу и сарадњу са припадницима Војске Србије оценио је одличном и додао да је реч о првој оваквој обуци са српским колегама, као и да је задовољан спремношћу наших послуга и заједничким радом током вежбе.

За потребе гађања, са аеродрома “Пуковник-пилот Миленко Павловић” у Батајници, две борбена средства “Панцир С1”, са заједничким борбеним послугама Војске Србије и Оружаних снага Руске Федерације, пребазиране су на интервидовски полигон “Пасуљанске ливаде”, где је извршено бојно гађање циљева на земљи.

Артиљеријско ракетни систем за противваздухопловна дејства “Панцир С1” намењен је за противваздушну одбрану значајних објеката од извиђања и дејства из ваздушног простора, као и заштиту ПВО јединица и средстава ратне технике.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here