Mesto za reklamu
  1. 0 11. 2020.

Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар саопштио је данас да је ситуација по питању коронавируса најтежа у Београду, где је број оболелих и притисак на здравствене установе највећи, наводећи да је у престоници сада слободно приближно 300 места у болницама, али да расте број прегледа у ковид амбулантама.

Лончар је након састанка са директорима ковид болница навео да ће прва следећа болница која ће комплетно ући у ковид систем бити Општа болница Панчево, додавши да Институт за ортопедију “Бањица” овог пута неће бити ковид болница како би могао да обавља свој редован посао због свих који морају да се оперишу и евентуалних саобраћајних незгода, падова и повреда.

Од јуче је и КБЦ Земун комплетно прешао у ковид систем, а процена је да би то могло да послужи за наредних дан, дан и по, упозорио је он и нагласио да број прегледа расте из часа у час у односу на претходне дане.

Укупно смо већ прешли 3.000 прегледа. Отварамо додатне ковид амбуланте, тријажни центар у Земуну, радимо све што је у нашој могућности, али и тај капацитет има границу. Директно непоштовање мера доводи до слома система, рекао је министар.

Он је озбиљност ситуације илустровао податком да једна болница у Београду која има ковид пацијенте дневно троши пет тона кисеоника, а то је уобичајена потрошња на месечном нивоу.

Према његовим речима, очекује нас врло тешка ситуација на коју смо упозоравали већ дуже време, а то је да ће пацијенти из Београда, у којем постоји највећи проблем непоштовања мера, највећа зараженост и концентрација вируса, морати да иду у болнице у другим местима у Србији.

Министар је поручио да ће здравство дати све од себе да помогне сваком грађанину, али да они морају да разумеју да капацитети и здравствени систем не могу да издрже неограничене бројеве заражених.

Он је апеловао на то да се у наредних десет дана смање контакти јер је то једини начин да се заустави ширење вируса.

Епидемија не може да се заустави док се сви не понашамо крајње солидарно и јединствено. Грађани треба да једно време забораве на журке, прославе, рођендане, јер одатле имамо највећи број заражених, при чему сви морају да носе маске у превозу и затвореном простору и да перу руке, поновио је Лончар.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here