Mesto za reklamu
  1. 03.2019.

Изложба слика поводом 20 година од почетка НАТО бомбардовања уклоњена је из Културног центра Србије у Паризу по наредби директора Радослава Павловића због посете официра НАТО-а, тврди координаторка за односе са медијима у тој установи Наташа Пејин.

Наташа Пејин је на свом Фејсбук профилу написала да јој је директор Радослав Павловић пренео да је налог да се уклоне слике Владимира Величковића и Биљане Вилимон, постављене 23. марта, стигао из наше амбасаде у Паризу.

Објава Наташе Пејин на “Фејсбуку”

Цитирала је директорове речи о разлогу за уклањање изложбе – “да официрима НАТО-а не било непријатно” на пријему који је требало да буде организован 25. марта у 18 часова.

Реч је о изложби “Србија 1999. године – 20 година после – док су падале бомбе”, а један од аутора, Биљана Вилимон, потврдила је за Блиц да су слике скинуте после само два дана од отварања изложбе. О томе сведоче и фотографије из Центра које је Пејинова поставила на свом профилу на Фејсбуку.

Међутим, још није утврђено ко је наложио да се поставка уклони и који су разлози за то.

Пејинова тврди да су платна Биљане Вилимон уролована, као и документарне фотографије које су део изложбе, а да је слика Владе Величковића остала у приземљу галерије.

Пејинова је написала да је у уторак, по доласку на посао, затекла празне зидове и да се срела са Павловићем, који је појаснио да ће у Центру бити одржан пријем и да је из српске амбасаде у Паризу добио налог да се слике скину.

“Рекла сам му: Ви, Лале Павловићу, учествујете у страшној срамоти и понижењу Србије и српских жртава и треба да вас је срамота. Одбијам да учествујем у овоме, а што се коктела тиче, у оваквим условима, ни чашу хладне воде нећу изнети никоме. Отишао је без речи”, написала је Пејинова.

Како тврди, пред почетак коктела из галерије су уклоњени сви каталози о изложби јер, како каже, није смело “ништа од тога да се види у сали”.

“Одбила сам да на било који начин учествујем у тој срамоти у Српском културном центру, где се понижава Србија, уметници који излажу и жртве бомбардовања 1999, а да као врхунац понижења то сами Срби организију! Напустила сам канцеларију пре доласка званица”, написала је Пејинова.

Сликарка Биљана Вилимон рекла је за Блиц да је о уклањању поставке нико званично није обавестио и да је сазнала посредно.

“Све то показује да смо потпуно без самопоштовања. Не знам да ли је идеја била да се поштеде они који су учествовали у бомбардовању, а ми што смо га преживели, нема ни везе. Све ми то изгледа потпуно сумануто. Уосталом, не знам шта има да се крије јер се нама бомбардовање десило”, рекла је Вилимонова и додала да не зна ко је дошао на идеју да уклони платна.

Појаснила је да је власник поставке Историјски музеј Србије, у коме је била изложена прошле године са идејом да гостује по Европи и свету и да се јавност упозна са дешавањима током бомбардовања 1999. године.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here