Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Амерички амбасадор Кајл Скот изјавио је данас да замрзнути конфликт по питању Косова и Метохије није опција која доноси стабилност.

“Србија се Бриселским споразумом посветила томе да покуша да постигне свеобухватни споразум о нормализацији, као и Косово. То би требало да буде циљ обе стране, а то је сигурно и наш циљ”, рекао је Скот за “Данас”.

Он је навео да САД подржавају преговоре предвођене ЕУ и да желе да се пронађе начин да се све стране врате за сто.

“Сада имамо другачију врсту замрзнутог конфликта у којем је заправо замрзнут процес преговора. И ништа се не дешава у смислу постизања споразума”, рекао је амерички амбасадор.

Он је казао да су САД од почетка биле веома јасне у ставу да царине нису од помоћи и да представљају препреку враћању преговорима и да их треба укинути. Царине, каже, показују тешкоће да напредујете о ситуацији узајамног неповерења између страна у конфликту, а покушај да се одговорност за немогућност постизања договора пребаци било на Берлин, Париз, Москву, Брисел, Вашингтон или Пекинг, што се њега тиче, није одговарајући приступ.

“Једино одрживо решење мора бити локално, засновано на споразуму Београда и Приштине и једини начин за то је повратак преговорима”, навео је Скот.

Он је додао да царине јесу препрека, али и да има много препрека у постизању свеобухватног договора о нормализацији. Поводом извештаја Европске комисије, Скот сматра да одражава реалност, како напредак Србије у одређеним областима, тако и друге области у којима напредак треба да се постигне.

“Ако ми доктор каже да смршам и да треба више да вежбам, то ми се можда неће допасти, али неће ми помоћи ако доктора оптужим да је необјективан”, рекао је Скот.

Према његовим речима, јасан је мотив ЕК да укаже на области у којима је још потребно побољшање како би се достигли стандарди за чланство у ЕУ. На питање како види медијску ситуацију у Србији, Скот каже да је био веома отворен у изражавању забринутост за положај медија, о таблоидизацији и сензационализму.

“Уместо да медији играју улогу ‘пса чувара’, који у демократском друштву јавности представља чињенице и информације, они служе као ‘пас нападач’ једне политичке стране на другу”, рекао је он.

У снажној, стабилној демократији независни медији су важан контролор владе, а не би требало да буду мегафон једне или друге политичке позиције, закључио је амерички амбасадор.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here