Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Америчка влада неће водити преговоре између Београда и Приштине, то је посао за Европску унију (ЕУ), “али ћемо бити тамо да помогнемо колико можемо”, изјавио је у интервјуу “ФоНету” амбасадор САД у Србији Кајл Скот. Подсећа да је Косово за САД независна земља.

Амбасадор Скот је поручио да је ово добро време за преговоре, како би се дошло до копромиса и нормализације односа две стране.

Али, каква ће бити нормализација и какав ће бити споразум, ми још не знамо”, напоменуо је Скот, истичући да САД подржавају ЕУ у овом процесу и додао да би “било које трајно решење требало да дође од стране преговарача, односно из Београда и Приштине”.

“Не може међународна заједница понудити једно или друго решење и да то сви примене, него мора бити решење које ће да дође од две стране. Мора бити нешто што је трајно, што се може спровести, а не нека неспроводива идеја”, објаснио је Кајл Скот амбасадор САД.

Према његовој оцени, “за сада није замрзнут конфликт, него преговори”, па би требало наћи начин да “идемо натраг у преговоре, што је увек био наш став”.

“Мислимо да таксе нису помогле у овој ситуацији и да треба наћи начин да идемо за сто, да говоримо о проблемима”, рекао је Скот и поновио да америчка влада неће водити тај процес, да је то за ЕУ, али да ће помоћи колико може.

Упитан о евентуалном разграничењу, он је одговорио да “не зна” колико је то решење реално.

“Знамо и да сам председник Вучић каже да то више није реално и није прихватљиво у Србији, а руководство Косова каже и да њима то није прихватљиво”, подсетио је амерички амбасадор.

“Ми никада нисмо изразили ту врсту решења, јер ми, као што смо рекли, мислимо да то треба да буду преговори између Косова и Србије”, прецизирао је Скот и подсетио да је Косово за САД независна држава.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here