Mesto za reklamu
  1. 03. 2019.

Скупштина Србије завршила је разматрање амандмана на предлоге закона о угоститељству и туризму, а посланици ће се сутра изјашњавати о тачкама које су на дневном реду седнице.

Гласаће се о Предлогу закона о Централном регистру становништва, предлозима закона о угоститељству и туризму, изменама и допунама закона о безбедности хране, средствима за заштиту биља, за исхрану биља И оплемењивачима земљишту и о здрављу биља.

Посланици Српске радикалне странке (СРС) на седници су критиковали решења предвиђена предлозима закона о угоститељству и туризму.

Посланица СРС-а Наташа Јовановић оценила је да Предлог закона о угоститељству није на одговарајући начин уредио кључне области из области угоститељства и да је оставио могућност да се подзаконским актима дефинише категоризација сеоских домаћинстава.

Јовановићева је рекла и да постојећи подстицаји за рурални туризам нису довољни, а указала је на проблеме које имају сеоска домаћинства када треба да изврше категоризацију.

Према њеним речима, правилник за категоризацију сеоских домаћинстава је на 12 густо куцаних страна и од њих се тражи да у сваком тренутку гарантују да ће имати обезбеђен одређени напон струје, иако то не зависи од њих, јер су у
многим селима трафои стари 50 година.

“Та категоризација је немогућа мисија за неког од кога се тражи да има асфалт до свог објекта. Није он крив што локална самоуправа и месна заједница нису направиле ништа”, рекла је Јовановићева и додала да би прво требало да се уради
инфраструктура.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић рекао је да је Влада прихватила амандман којим се предлаже да се уведу националне субвенције за пројекте унапређења руралног туризма.

Истакао је да ће, поред тих средстава, на располагању бити и средства из ИПАРД пројекта.

Објаснио је да ће они који имају до 30 лежајева моћи да конкуришу за та средства за изградњу објеката, опремање, инфраструктуру и доградњу.

Посланици сутра о генералном секретару

Маја Гојковић предложила је да се за генералног секретара Народне скупштине именује Срђан Смиљанић, дипломирани правник из Београда. Посланици ће се о том предлогу изјаснити сутра.

Смиљанић ће на том месту “наследити” Светиславу Булајић чију је смену предложила Маја Гојковић на основу препоруке Агенције за борбу против корупције.

Та Агенција је решењем од 19. октобра 2017. утврдила да је Булајићева током обављања јавне функције у те године себе упућивала на службена путовања у Истанбул, Кијев, Единбург и Варшаву и наплатила девизне аконтације на име дневница.

После смене Булајићеве скупштина није имала генералног секретара.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here